Hajnalka
-1 °C
15 °C

Washington titokban egyeztetett Észak-Koreával

2016.02.22. 09:05 Módosítva: 2016-02-22 11:31:19

Washington még tavaly titokban egyeztetett Phenjannal arról, hogy folytassanak béketárgyalásokat a két Korea közötti háború formális befejezéséről, de a tárgyalások kudarcba fulladtak, ismerte el John Kirby külügyi szóvivő. Az egyeztetésekről először a The Wall Street Journal számolt be, meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

Washington állítólag feladta még a korábbi előfeltételét is, hogy első lépésként Phenjan csökkentse atomfegyver-arzenálját. Ehelyett azt javasolta az Egyesült Államok, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram csak legyen része a tárgyalásoknak. Phenjan elutasította a javaslatot, a január hatodikán végrehajtott észak-koreai nukleáris teszt pedig véget is vetett a diplomáciai kezdeményezésnek, írja az MTI.

Észak-koreai terrortámadástól tartanak a déliek

Pak Gunhje dél-koreai elnök felszólította országa hatóságait, hogy szavatolják az állampolgárok biztonságát, mert az észak-koreai rezsim terrortámadásokra készülhet. Dél-Koreának készenlétben kell állnia Phenjan újabb provokációival szemben, mondta.

Pak szerint Kim Dzsongun utasította vezérkarát, hogy összpontosítsák az ország erőforrásait terrortámadások és kibertámadások előkészítésére. Az észak-koreai külügyminiszter viszont a múlt héten a török kormányfőnek küldött részvéttáviratában azt írta, Észak-Korea következetesen ellenzi a terrorizmus minden formáját.

A dél-koreai hatóságok szerint januárban már észak-koreai szerverekről töménytelen mennyiségű emaillel próbálták elárasztani több hivatal postafiókját, írja az MTI.

Három éve nem volt olyan feszült a helyzet a két Korea között, mint most, miután Észak-Korea egy újabb nukleáris próbarobbantást hajtott végre, és egy műholdfellövésnek álcázott ballisztikus rakétatesztet is végrehajtott. A nemzetgyűlési választásokhoz közeledő déli vezetés is bekeményített, felfüggesztette a két Korea legfontosabb kapcsolódási pontjának tartott közös ipari parkot. Bővebben itt olvashat a helyzetről>>>

Szöul az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen új szankciókon agyal, és Kína is támogathat bizonyos lépéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsában, azonban Pekingben sokkal inkább a meglebegtetett dél-koreai–amerikai rakétavédelmi rendszer miatt aggódnak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!