Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Paranoidnak látták szomszédai az Uber-sofőr ámokfutót

2016.02.22. 19:54
Biztosítási kárbecslői fizetését egészítette ki uberezéssel, a szomszédai megszokták, hogy néha különösebb ok nélkül elsüti imádott fegyvereit. A michigani Jason Dalton szombat este több óra leforgása alatt, három helyszínen hat embert megölt és kettőt megsebesített. Még több áldozat lehetett volna, ha egy anya nem védi saját testével a vele lévő gyerekeket. A lövöldözések szünetében Dalton Uber-sofőrként fuvarokat vállalt, az egyik utasa még viccelődve meg is kérdezte tőle, nem ő-e az ámokfutó. Az indítékról még mindig nem tudni semmit.

Csöndes, magának való embernek írták le szomszédai Jason Daltont, a michigani ámokfutót a CNN-partner helyi csatornának, a WWMT-nek. A szomszédok azonban beszámoltak pár furcsaságról is. A 45 éves férfi, aki feleségével és két kisgyerekével élt, imádta a fegyvereket, és nem egyszer előfordult, hogy csak úgy, különösebb ok nélkül elsütötte egyiket-másikat. A szomszédok szerint az utóbbi pár hónapban Dalton nem egészen volt a megszokott önmaga. Betöréssorozat volt a környéken, ő pedig paranoid módon kezdett viselkedni, beszerzett egy házőrző kutyát is.

Az ámokfutás indítékáról még mindig fogalmuk sincs a rendőröknek. Dalton az áldozatait nem ismerte, úgy tűnik, teljesen véletlenszerűen választotta ki őket.

Jason Dalton
Jason Dalton
Fotó: Handout

Pajzsként védte a gyerekeket a meglőtt anya

Három helyszínen összesen nyolc embert lőtt meg szombat este, az ámokfutás hosszú órákon keresztül elhúzódott.

Az első lövöldözés helyi idő szerint délután 5:42-kor történt egy lakóháznál Kalamazooban. Itt még nem volt halálos áldozat. Dalton megsebesített egy nőt, többször is eltalálta a gyerekei szeme láttára. Richard Fuller seriff az anyát hősnek nevezte, mert a gyerekek és a támadó közé állt, hogy pajzsként fogja fel a lövéseket. Az asszony kórházban van, úgy néz ki, fel fog épülni.

Ezután több mint négy óra telt el a következő lövöldözésig. Dalton legközelebb 10:15-kor nyitott tüzet egy autókereskedésnél. Két embert megölt. Az 53 éves Richard Smith és 17 éves fia, Tyler épp kocsikat nézegetett, amikor agyonlőtte őket.

A rendőröknek már nem állt ellen

15 perccel később az ámokfutó a Cracker Barrel étteremnél jelent meg, és a parkolóban kezdett lőni az autójukban ülő emberekre. Meggyilkolt négy nőt, és nagyon súlyosan megsebesített egy 14 éves lányt, aki most életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. Az áldozatok két külön kocsiban ültek. A legidősebb 74, a legfiatalabb 60 éves volt.

Daltont két órával az utolsó lövöldözés után fogták el. Látta egy szemtanú az autókereskedésnél, és biztonsági kamerafelvételek is voltak, innen tudta a rendőrség, hogy néz ki az, akit keresnek. Amikor 12:40-kor a nyomozóknak sikerült azonosítani őt és a kocsiját, leállították a forgalmat. A letartóztatáskor nem állt ellen. Az ügyész, Jeffrey Getting szerint Dalton kiegyensúlyozottan viselkedett és együttműködő volt. Egy félautomata fegyver volt az autójában.

A WWMT forrásai szerint egyébként biztosítási kárbecslőként dolgozó férfiról az Uber biztonsági főnöke, Joe Sulliven már vasárnap megerősítette, hogy náluk sofőrködött. A közleményben az állt, hogy Dalton átment a sofőrök hátterének szokásos ellenőrzésén. Nem csoda, a rendőrség is azt közölte, hogy Dalton soha nem volt büntetve, teljesen átlagos ember volt.

Egy telefonhívás után borult ki

Az uberes közlemény arra nem tért ki, hogy Dalton a lövöldözés körüli órákban is felvett fuvarokat, de ez volt a helyzet, a CNN nyomozásra rálátó forrása szerint többet is. Dalton egyik szombati utasa Matt Melle volt, akinek a jegyese még egy figyelmeztető Facebook-posztot is írt szombat este, hogy mindenkit óva intsen az ijesztően vezető sofőrtől.

Matt Melle nyilatkozott a WWMT-nek, elmondta, hogy Daltonnal utazott alig valamivel azelőtt, hogy lövöldözni kezdett volna. „Nagyjából egy mérföldnyire jutottunk a házamtól, amikor valaki felhívta telefonon. Ezután a hívás után kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, áthajtott a piros lámpákon" – mesélte. Melle ekkor már szabadult volna a száguldozó sofőr mellől, de hiába kérlelte, az nem volt hajlandó megállni. Végül egy alkalmas pillanatban kiugrott a kocsiból, és elfutott.

A CNN megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, kitől jött a hívás, és volt-e köze ahhoz, ami utána történt. Indítékügyben a rendőrség egyelőre annyit mondott: nem hiszik, hogy terrorista akcióról lenne szó, nincs semmilyen erre utaló jel.

Ugye nem te vagy a lövöldöző? Á, nem

A helyi médiának telefoninterjút adott egy Derek keresztnevű férfi, aki már a harmadik lövöldözés után utazott Dalton mellett. Az indianapolisi, Kalamazooban családi látogatáson járó férfi azt mondta, éppen azért rendelt Ubert, mert hallotta, hogy valami lövöldözés van a városban. Nem sejtette, hogy éppen a lövöldöző fogja felvenni. A feleségével és az apósával, anyósával együtt egy bárban voltak, amikor ott valakitől hallották, hogy legyenek óvatosak, mert gyilkos van odakint. Azt gondolták, biztonságosabb lesz autózni, mint sétálni. Amikor megérkezett a Jason keresztnevű sofőrjük, Derek beült az anyósülésre, a többiek hátra.

Útközben szóba került a lövöldözés, Derek még viccelődött is a sofőrrel, hogy ugye nem ő a lövöldöző. Ő valamiféle tagadó választ adott, egy rövid nemet mondott, vagy megrázta a fejét. Derek még vissza is kérdezett, hogy biztos-e benne, mire a sofőr azt felelte: „Nem, csak fáradt vagyok.”

Az út ezután átlagos beszélgetéssel telt, nem tartott soká, nagyjából egy mérföldre, hétpercnyire volt csak a hotel. Derek szerint a sofőr nyugodt és csendes volt. Amikor elváltak, 12:19 volt, Daltont húsz perccel később tartóztatták le.

Daltont hétfőn várhatóan vád alá helyezik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.