Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Szaúd-Arábia kémkedéssel vádol síitákat

2016.02.22. 14:55

Szaúd-Arábia bíróság elé állít 32, többségében a síita kisebbséghez tartozó embert, akiket azzal vádolnak, hogy Iránnak kémkedtek, írja a BBC helyi lapokra hivatkozva. A vádak között szerepel hazaárulás, kémhálózat kiépítése az iráni hírszerzéssel, és katonai információk átadása is. A 32 ember között van egy-egy iráni és afgán állampolgár is.

A most megvádolt embereket még 2013-ban vették őrizetbe. A szaúdi síita kisebbség azt mondja, többen közülük a közösség jól ismert alakjai, akik sosem ártották magukat politikai ügyekbe, írja az MTI. A vádlottak között egyetemi tanár, gyermekorvos, bankár és két vallási vezető is van.

Az eljárás feszültséget szíthat a szunnita többség és a síita közösség között, miközben Szaúd-Arábia és Irán között is mélypontra jutottak a kapcsolatok.

A legnagyobb szunnita ország és a síita Irán között azután robbant ki diplomácia konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban, Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!