Vilma
-7 °C
4 °C

Benyújtják a guantánamói fogolytábor bezárásáról szóló tervet

2016.02.23. 06:56

Az amerikai védelmi minisztérium kedden bemutatja a szenátus védelmi ügyekkel foglalkozó bizottságának a régóta beharangozott és egyes részleteiben már nyilvánosságra került tervet a guantánamói fogolytábor bezárásáról, írta az MTI.

Barack Obama elnök kormányzatának már november közepén be kellett volna nyújtania a részletes jelentést a kongresszusnak, ám a határidőt meghosszabbították, hogy még kidolgozhassák és beilleszthessék a katonai börtön bezárásának pénzügyi részleteit. 

A szenátus védelmi kérdésekkel foglalkozó bizottsága még tavaly júniusban kérte Obamától, hogy készítse el a fogolytábor bezárásának régóta ígért tervezetét. Ezt az elnök már az első megválasztása előtti kampányában - 2008-ban - megígérte.

A Kuba délkeleti részén lévő, de amerikai fennhatóság alá tartozó Guantánamóra az afganisztáni terroristaellenes műveletekkel összefüggésben 2001-től kerültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, a tálib szélsőségesek és más szervezetek támogatói, akiket az Egyesült Államok kormánya terroristának tekint. A táborban jelenleg már csupán 56 fogoly van, és őket nagy valószínűséggel soha nem bocsátják szabadon. Tíz fogoly pere jelenleg zajlik a börtön területén, huszonkét rab vádirata most készül, huszonnégy fogvatartott pedig börtönben marad. Ám átszállításukat az Egyesült Államokba eddig a kongresszus - törvényekkel - megakadályozta.

A védelmi minisztérium szóvivője közölte: az előterjesztés változatlanul a foglyok más országokba szállítását irányozza elő - oda, ahol garantálják, hogy a továbbiakban legfeljebb nagyon korlátozott fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára, továbbá azt, hogy vádat emelnek azok ellen, akik perbe foghatóak -, s van a foglyoknak egy kisebb csoportja, akiket sem perbe fogni nem lehet, sem biztonságosan átszállítani másik országba. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!