Vencel
7 °C
24 °C

Kivégezték az összes férfit egy iráni faluban

2016.02.26. 12:33

Már a demográfiai helyzetet veszélyezteti Irán egyes térségeiben az ópiumtermelés és a kábítószer-kereskedelem elleni harc. Olyannyira, hogy az ország Pakisztánnal és Afganisztánnal határos tartományaiban, Szisztanban és Balucsesztanban már van olyan falu, ahol a teljes férfilakosságot kivégezték a szigorú bírósági ítéletek után.

Ezt nem más mondja, mint az ország családügyekért felelős alelnöke. A Euronews által szemlézett interjúban Sahindok Molaverdi nem nevezi meg a falut, de szerinte fontos a jelenségre felhívni a figyelmet, mert túl nagy áldozattal jár és kevés eredményre vezet.

„A kivégzett elkövetők gyermekei is dílerek. Meg akarják bosszulni apáik halálát. Ugyanakkor ők azok, akik ellátják családjaikat a drogkereskedelemből származó pénzből, és ezért ezek a falvak teljesen védtelenek” – mondta Molaverdi, aki szerint ezeknek a térségeknek perspektívát kell kínálni, hogy legyen más kereseti lehetőségük, mint a kábítószerek termelése és csempészése.

Irán az egyike a legtöbb halálos ítéletet végrehajtó országoknak, több mint háromszáz évente, bár pontos adatok nincsenek. Az alelnök szerint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőire halálos ítéletek helyett legfeljebb életfogytiglant kellene kiszabni. A keményvonalas igazságszolgáltatás mérséklésére vonatkozó reformjavaslat kapcsolatban állhat a választásokkal.

A reformisták és Haszán Roúháni elnök támogatói közösen tartották meg első kampánygyűlésüket Teheránban múlt csütörtökön, alig egy héttel a pénteki választás előtt. "A reformok lesznek a választások igazi győztesei" – kántálták az egybegyűltek. Azonban az eredetileg 12 ezer jelöltaspiráns közül az Őrök Tanácsa 6000, főként reformistáknak tartott jelöltet nem engedett elindulni a parlamenti választáson. Ettől függetlenül is a részvételre buzdítottak Roúhániék: a választások egyik tétje, hogy az elnök a mérsékelt oldal esetleges erősödése mellett meg tudja-e valósítani a megválasztásakor ígért társadalmi és gazdasági reformokat, Irán ugyanis a szankciók feloldása után sincs még könnyű gazdasági helyzetben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!