Dömötör
11 °C
14 °C

Rekordszámú résztvevővel zajlott le az iráni szavazás

2016.02.26. 22:04

Lezárták az urnákat Iránban, és ezzel véget ért a pénteki kettős választás, amelynek során a mintegy 55 millió választásra jogosult arról dönthetett, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó Szakértők Tanácsában.

A szavazáson való tömeges részvétel miatt az eredetileg tervezettnél több mint öt órával később, magyar idő szerint este kilenc óra után zárták az urnákat. Ez azért is figyelemre méltó, mert a legutóbbi, 2012-es törvényhozási választásokon a szavazóhelyiségek nyitva tartását még éppen azért hosszabbították meg éjfélig, mert túl kevesen indultak el szavazni.  A mostani voksolás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben.

A 290 tagú teheráni törvényhozásnak – amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó – az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van. Ha viszont a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a mostanáig a konzervatívok uralta parlamentben, az megerősítheti Róháni politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt. A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda.

Az eredményeket a kisebb választókerületekben már a szavazás estéjén közzéteszik, a tartományi városokban másnap, míg Teheránban három napot kell erre várni. A voksolás kimenetelét az Őrök Tanácsa hagyja jóvá és érvényesíti. 

Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte. Ha nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor a választási rendszer egy második fordulót irányoz elő, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás. A választások biztonságát országszerte 250 ezer rendőr szavatolta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!