Natália
-3 °C
7 °C

Macedónia egy időre váratlanul megnyitotta a határt

2016.02.27. 19:50 Módosítva: 2016-02-27 21:09:23

Macedónia délután meglepetésre megnyitotta határát a görög oldalon várakozó iraki és szíriai menekültek előtt, akik közül 300-nak lehetővé tette a belépést az országba. A macedón hatóságok közölték, hogy legfeljebb 350 embert engednek be. Közben ugyanennyi, Macedóniába korábban beengedett menekült Gyevgyelijában felszállhatott egy vasúti szerelvényre, amely a macedón-szerb határra szállítja őket, írja az MTI.

Készenlétben a magyar rendőrök

Papp Károly országos rendőrfőkapitány készenléti szolgálatot rendelt el péntek délutántól a Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság két határvadász bevetési osztályának hivatásos állományára nézve. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombati tájékoztatása szerint a készenléti szolgálat elrendelésére a szomszédos országokban – Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában – az illegális bevándorlással összefüggésben bevezetett intézkedések miatt volt szükség.

Macedónia csütörtök éjjel óta az összes migráns előtt lezárta határát, felbőszítve ezzel a görög kormányt. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását. Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői a héten arról állapodtak meg, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.

Szombaton a macedón-görög határ görög oldalán kétszer is ötszáz menekült tüntetett, követelve a határ megnyitását. A görög rendőrség szerint a macedón határ lezárása miatt hatezer migráns torlódott fel egy közeli sátortáborban az esős időben, 17 kilométerrel arrébb pedig egy benzinkútnál további 500-an várakoztak arra, hogy továbbutazhassanak. A tüntetések békések voltak, de a hangulat a migránsok között rendkívül feszült, azzal fenyegetőznek, ha nem változik a helyzet, ledöntik a határkerítést.

Athénban 300-an tüntettek az osztrák nagykövetség előtt, követelve a menekültek zavartalan átengedését. A balkáni útvonalat Ausztriának az a döntése lassította le, hogy csak meghatározott számú menekültet enged be naponta. Az osztrák intézkedés feszültté tette Bécs és Athén viszonyát is.

Drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög-macedón határ teljes lezárása után. Az athéni sajtó szerint több mint 25 ezer menekült bolyong az országban. A leszboszi helyzetről írt riportunkat itt olvashatja el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.