Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Ledöntötték a kaput a menekültek a macedón határon

K AP20160229202
2016.02.29. 11:25 Módosítva: 2016-02-29 14:56:12
 • A görög-macedón határon feltorlódott menekültek reggel elkezdték bontani az idomeni határátkelő kerítését, és dél előtt nem sokkal a Reuters élő képén látni lehetett, ahogy ledöntöttek egy kaput. Közben kövekkel dobálták a másik oldalon felsorakozott rohamrendőröket, akik könnygázt vetettek be, újságírókat is értek vele.
 • A menekültek között volt, aki elájult, vízzel próbálták locsolni. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet szerint 15 sérültet láttak el, köztük kilenc gyereket légzési panaszokkal, hármat pedig a szögesdrót okozta sérülésekkel.
 • A könnygáz elől a többség hátrébb húzódott, néhány tucatnyian maradtak a kerítés közelében. Ezt kihasználva a macedón rendőrök visszatámasztották a kerítés kapuját. Az nem egyértelmű, átjutott-e valaki az első rohamban.
 • A macedón hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, a rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, valamint vízágyukat telepítettek a kerítéshez.
 • "Válságos időkben minden országnak saját megoldást kell találnia" - jelentette ki Gjorge Ivanov a Spiegel Online német hírportálnak adott interjújában. Szerinte ha az unió előírásaira vártak volna, akkor "Macedóniát már elárasztották volna a menekültek".
 • A görög-macedón határon rendőrségi becslések szerint több mint 6500 menekült várja, hogy továbbindulhasson Közép-Európa felé. Macedónia azonban egy hete csak a szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. Vasárnap összesen 305-en mehettek tovább . A közmédia helyszíni tudósítója szerint hétfő hajnal óta újra zárva a határ Idomeninél.
 • Egyre fokozódik a menekültáradat jelentette nyomás Görögországon, hétfő reggel csaknem kétezer bevándorló érkezett a pireuszi kikötőbe a hatóságok közlése szerint. A menekültek a szokásos útvonalon, Törökországból indulva a görög szigetek érintésével érkeztek a kikötőbe. Csordulásig teltek a Pireuszban felállított befogadótáborok és csarnokok.
 • Athén központjában eközben kaotikus a helyzet, szemtanúk szerint több száz bevándorló töltötte az éjszakát a szabadban a Viktória téren, köztük kisgyermekes családok. A migránsok számára megnyitott, használaton kívüli athéni repülőtér épületében sem tudnak fogadni több embert.
 • Felgyújtottak a görögországi Jannicában két raktárt, amelyekben az átépítések után menekülteket akartak elszállásolni, írja az MTI. Az országban először került sor a menekültáradat miatti gyújtogatásokra. Az épületeket szinte teljesen elemésztette a tűz. A két elhagyott csarnokban körülbelül négyezer bevándorlót szállásoltak volna el.
 • A németek elsöprő többsége gondolja úgy, hogy Németország nem képes minden egyes menedékkérőt befogadni, aki az országba érkezik, írja a Local. Az Infratest közvélemény-kutatása szerint a németek mindössze 11 százaléka nem támogatja, hogy az érkezők létszámát maximalizálják. Angela Merkel kancellár következetesen elutasítja a létszám-maximalizálást, bár vasárnapi interjújában elejtette, hogy örülne, ha 2016-ban az érkezők száma egymillió alatt maradna. A német válaszadók közül a legnagyobb csoport 200 ezernél húzná meg a limitet, 21 százalék egy menekültet sem fogadna be.
 • Jelentős rendőri készültség mellett megkezdődött hétfőn az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részének felszámolása, amire múlt héten adott engedélyt a lille-i bíróság. A francia állam egy magáncéget bízott meg, hogy elsőként mintegy húsz sátrat távolítson el egy 100-szor 100 méteres területről. A helyszíni tudósítások szerint a migránsok egy része a "dzsungel" más részeire költözött át. Az illetékes francia bíróság múlt csütörtökön engedélyezte a calais-i menekülttábor déli részének felszámolását. A kormányzat szerint azon a részen megközelítőleg ezren, a segítők szerint legalább háromszor ennyien élnek alkalmi viskóban. A prefektúra három hét alatt tervezi felszámolni a területet, nem kíván erőszakot alkalmazni.
 • Hollandiában a menekültstátuszért folyamodók között tavaly 30 olyan bevándorló is volt, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak, közölte Klaas Dijkhoff menekültügyekben illetékes államtitkár. A 30 ember közül 10 szíriai volt, a többiek Eritreából, Szudánból, Nigériából, Grúziából és más országokból érkeztek. A hágai parlamentben a képviselők egy része felszólította a kormányt: kezdje meg azoknak a bevándorlóknak a visszaküldését, akik erőszakkal gyanúsíthatóak, vagy nem tartják be a holland törvényeket. Dijkhoff emlékeztetett, hogy a szíriaiak visszaküldése nem lehetséges, mert a nemzetközi szerződések nem teszik lehetővé a kitoloncolást olyan országba, ahol fegyveres konfliktus zajlik. Tavaly összesen 59 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Hollandiában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.