Salamon
7 °C
13 °C

A szerb miniszterelnök kezdeményezi a parlament feloszlatását

2016.03.01. 21:58

Csütörtökön a szerb kormány levélben kéri fel Tomislav Nikolic szerb elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írja ki az előre hozott választásokat - jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök kedden a szerbiai közszolgálati televízió esti interjúműsorában, írta az MTI.

A választások legvalószínűbb ideje április 24-e lesz. Az előre hozott parlamenti választással egy időben vajdasági tartományi és önkormányzati választást is tartanak.

Aleksandar Vučić kormányfő január közepén jelentette be, hogy választásokat kezdeményez, mert - szerinte - meg kell oldani azokat a "társadalmi összeütközéseket", amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre "eljusson az EU kapujába".

Népszavazásnak tekinti

A kormányfő hétfőn úgy fogalmazott: az áprilisi voksolás egyben népszavazásnak is tekinthető, a szerb állampolgárok arról is döntenek, hogy olyan kormányt akarnak-e, amely "a jövőbe" vagy olyat, amely "a múltba" vezeti őket, vagyis hogy 2020-ra Szerbia modern, európai ország lesz-e.

Azt mondta, hogy nem kíván koalícióra lépni sem a szélsőjobboldali pártokkal, amelyek nem akarnak belépni az Európai Unióba, és nem akarnak együttműködni a NATO-val, sem azokkal a politikai szereplőkkel - a jelenlegi ellenzékkel - , amelyek szerint szankciókat kellene bevezetni a történelmileg és kulturálisan baráti Oroszország ellen. 

Politikai elemzők szerint valószínűleg nem a kormányfő által emlegetett "társadalmi összetűzések" miatt akar előre hozott parlamenti választásokat Aleksandar Vučić, sokkal inkább lehetséges, hogy az általa vezetett jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szeretne megszabadulni baloldali koalíciós partnerétől, a Szerbiai Szocialista Párttól (SPS) vagy egyszerűen csak a kétharmados többség megszerzésére törekszik a parlamentben, amelyről két éve csak egy kevéssel maradt le.

Az áprilisi lesz a többpártrendszer bevezetése óta a tizenegyedik parlamenti választás Szerbiában, ugyanakkor a nyolcadik előre hozott választás, emellett 1990 óta harmadszor történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi és parlamenti szavazást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!