Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az USA tagállamai nem tilthatják a szíriaiak befogadását

2016.03.01. 06:33

Felfüggesztette a bíróság az indianai kormányzó rendeletét, amely megtiltotta a szövetségi állam dolgozóinak, hogy segítsék szíriai menekültek letelepülését az államban. A bírói döntés szerint a rendelet diszkriminatív – írta az MTI.

Mike Pence indianai kormányzó egyike volt annak a 25 amerikai kormányzónak, akik a novemberi párizsi terrortámadást követően felszólították Barack Obama amerikai elnököt, hogy az ország ne fogadjon be menekülteket Szíriából. A kormányzók attól tartottak, hogy a menekültek között olyanok is érkezhetnek, akik az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez kötődnek.

"Az állam lépése nyilvánvalóan diszkriminálja a szíriai menekülteket származásuk alapján" – jelentette ki Tanya Walton Pratt kerületi bíró. Az indianai ügyész fellebbez a döntés ellen.

 A kormányzói döntést jogi úton megtámadó civilszervezet álláspontja az, hogy a migrációs és menekültügyi politika a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik.

Az Egyesült Államok idén tízezer szíriai menekültet fogadhat be. Az igazságügyi tárca novemberben tudatta: egy meg nem nevezett országból származó menekült családot Indiana helyett Connecticutban helyeztek el. A menekültek befogadásának támogatói hangsúlyozzák, hogy a befogadottak alapos biztonsági és háttérellenőrzésen esnek át, amely akár két évig is tarthat, mielőtt belépnek az országba.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!