Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Belviszály robbant ki az Iszlám Állam fővárosában

2016.03.01. 00:20

Nyolc holland dzsihadistát ölt meg az Iszlám Állam a múlt héten Szíriában, mert a fegyveresek meg akartak szökni, majd elsáncolták magukat szállásukon - írta hétfőn a Rakkát Csöndben Lemészárolják (Raqqa Slaughtered Silently) nevű civil szervezet, mely az IS de facto fővárosából szivárogtat ki rendszeresen - általában pontosnak bizonyuló - értesüléseket.

A szervezet arról ír, hogy hónapok óta nőtt a feszültség egy 75 fős, marokkói származású holland dzsihadista sejt és a szervezet iraki vezetése között (az IS vezérkara és titkosszolgálata főleg iraki dzsihadistákból és Szaddam Husszein egykori tisztjeiből áll).

 A konfliktus akkor jutott robbanáspontig, amikor az al-Furruszija nevű városrészben elszállásolt holland brigád egyik tagját letartóztatták, és olyan kegyetlenül megkínozták a vallatás során, hogy abba belehalt. 

A hírre a holland-marokkói iszlamisták elsáncolták magukat szállásukon, és kapásból agyonlőtték azt az iraki tisztet, akit közvetítőként küldtek. Ezután az IS törzse nagyobb erőkkel vonult al-Furruszijába, és némi tűzharcot követően le is tartóztatták mind a 75 iszlamistát, közülük nyolcat pedig múlt pénteken példát statuálva kivégeztek. 

Az MTI a hírhez annyit hozzátesz, hogy a holland hírszerzés hivatalosan nem erősítette meg a kivégzések tényét. Egyébként az Iszlám Állam soraiban nagyjából 200 holland állampolgár harcol köztük ötven nő is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.