Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Becsületgyilkossággal gyanúsítanak egy pakisztáni férfit, aki agyonlőtte két húgát

2016.03.02. 16:11

Becsületgyilkossággal gyanúsít a pakisztáni rendőrség egy 29 éves férfit, aki agyonlőtte két húgát, mert nem tetszett neki "jellemük és életmódjuk" - közölték a pakisztáni hatóságok mindössze két nappal azt követően, hogy a Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő által készített, a becsületgyilkosság témáját feszegető A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című rövid dokumentumfilm elnyerte az Oscar-díjat.

A pakisztáni emberi jogi bizottság adatai szerint tavaly több mint ötszáz férfi és nő vált becsületgyilkosság áldozatává. A gyilkosságokat többnyire rokonok követik el, az áldozatok túlnyomórészt nők, akik a családtagok szerint szégyent hoztak rájuk. Az elkövetőkre ritkán sújt le a törvény.

A nyomozók közölték, hogy a gyanúsítottat, Mohamed Aszífot kedd éjszaka óta üldözi a rendőrség, miután meggyilkolta 22 és 24 éves húgait a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban amiért - az egyik nyomozó szerint - nem tetszett neki "jellemük és életmódjuk". Aszíf állítólag azt gyanította, hogy húgainak viszonya van.

A hatóságokat a szomszédok és a rokonok tájékoztatták arról, hogy becsületgyilkosságról van szó.

A rendőrség információi szerint a 29 éves férfit korábban börtönbe zárták, miután néhány évvel ezelőtt meggyilkolta anyját, de szabadon bocsátották, miután a családja "megbocsátott" neki - írja az MTI.

A pakisztáni jog szerint a "megbocsátás" által a vádló lemond arról, hogy a vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.

Sarmin Obed-Csinoj Oscar-díjas alkotása egy olyan fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A rangos elismerés elnyerése után aktivisták a pakisztáni törvények megváltoztatását és a bűncselekmény elleni szigorúbb fellépést követelték.

Korábban egy pakisztáni képviselőnő törvénymódosítást nyújtott be a "megbocsátás" lehetőségének eltörlésére, amely az ügy szószólói szerint visszavetné a becsületgyilkosságok számát Pakisztánban. A törvénymódosítást a törvényhozás alsóháza tavaly elfogadta, a felsőházban azonban ez még várat magára.

A Reuters brit hírügynökség alapítványa, a Thomson Reuters Foundation 2011-es felmérése arra mutatott rá, hogy a családon belüli erőszak, gazdasági diszkrimináció, becsületgyilkosságok és savtámadások miatt Pakisztán a nők számára a világ harmadik legveszélyesebb országa.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.