Auguszta
4 °C
22 °C

Ciprasz beszólt Orbánnak, Szijjártó beszólt Ciprasznak

000 8G0PZ
2016.03.05. 09:58 Módosítva: 2016-03-05 15:16:38
Az EU és Törökország hétfői csúcstalálkozóján dőlhet el, hány menekültet helyeznek át Görögországból más országokba. A magyar Vöröskereszt is segít a menekülteknek Görögországban. A menekültválság szombati hírei.
  • Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke péntek este bejelentette: a nyugat-balkáni útvonal teljes lezárása, a Törökországgal folytatott együttműködés kiszélesítése és a migrációs válság enyhítését szolgáló humanitárius eszközök körének kibővítése a hétfői EU-török csúcsértekezlet legfőbb feladat. Tusk reméli, hogy hétfőn sikerül egyetértésre jutni a migránsok humanitárius segítésében is, beleértve a migránsok gyorsított eljárású áthelyezését is, különösen Görögország esetében. Tusk egyetértett Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel abban, hogy Görögország nem válhat "az elveszett lelkek gyűjtőtáborává".
  • Görögország: Humanitárius katasztrófától tartanak a görög-macedón határon, már csaknem 14 ezren vannak a görögországi Idomeninél, közölte a köztévé helyszíni tudósítója. A migránsokat nem lehet meggyőzni, arról hogy nem jutnak át a görög-macedón határon, a görögök mégsem merik őket visszavinni, mert félnek attól, hogy az ellenállás miatt "háborús helyzet" alakulna ki a rendőrség és a bevándorlók között. Pénteken nyolcvan migráns léphetett át a macedón oldalra, Gyevgyelijába, miután átestek egy nagyjából félórás interjún.
  • Ciprasz beszólt Orbánnak, Szijjártó beszólt Ciprasznak: A görög kormányfő interjút adott a szombati Bildnek, amiben azt mondta többek között, nem fél attól, hogy kizárnák Görögországot a schengeni térségből. Szerinte végül azok szigetelődnek el, akik most szögesdrótot húznak fel, erőszakkal elűzik a menekülteket, és várrá változtatják az országukat. Ciprasz szerint ha Angela Merkel német kancellár úgy viselkedett volna a menekültválság kapcsán, mint Orbán Viktor, akkor Európa már régen széthasadt és ezzel csődöt mondott volna. Szijjártó Péter külügyminiszter az interjúra reagálva azt mondta, hogy míg Magyarország a schengeni előírásoknak megfelelően megvédi saját és egyben a schengeni zóna külső határát, addig Görögország "fittyet hány a közös szabályokra és engedi, hogy azonosítatlan illegális bevándorlók tömegei haladjanak Európa felé".
  • Szlovénia: A szlovén parlament pénteken késő este elfogadta a menedékkérelmek gyorsított elbírálásáról szóló törvénytervezetet. Az eddigi szabályozás szerint Szlovéniában minden esetben hónapokig tartott annak megvizsgálása, hogy a kérelmezőt megilleti-e a nemzetközi védelem. A szlovén törvényhozás ugyanakkor elutasította az ellenzék követelését arról, hogy határozzák meg az országban évente befogadható menekültek számának felső határát. Amióta Magyarország lezárta a déli határát, és Szlovénia felé mennek menekültek, az országban mindössze 460-an adták be menedékkérelmüket és csa tízen kapták meg.
  • Csehország: A cseh miniszterelnök-helyettes, Andrej Babis szerint Törökország állandóan zsarolni fogja az Európai Uniót, ha annak nem lesz egy alternatív terve a migrációs hullám megállítására. Szerinte a B-terv azt jelenti, hogy egy rendes, 9 méteres kerítést építünk Görögország és Törökország, valamint Bulgária, Macedónia és Albánia között" - jelentette ki a kormányfőhelyettes, aki határozottan követeli a schengeni határok védelmét. Babis szerint ha Bulgária elutasítaná a kerítésépítést a görög határon, akkor "lesz egy C-terv, amely egy összefüggő határzár lesz a Balti-tengertől egészen az Adriáig".

Ha szeretné tudni, mik voltak a menekültválság pénteki hírei kattintson ide.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!