Meghalt Nancy Reagan

2016.03.06. 17:46 Módosítva: 2016.03.06. 18:40

94 éves korában meghalt Nancy Reagan volt first lady, Ronald Reagan volt amerikai elnök felesége. Nancy Reagan halálát pangásos szívelégtelenség okozta vasárnap reggel Los Angeles-i otthonában. 

Az elmúlt években megromlott az egészsége, és többször került kórházba azért is, mert elesett otthonában. A volt first lady Bel Airben élt, ahol Ronald Reagan is lakott 2004-es haláláig.  A Ronald Reagan Elnöki Könyvtár melletti parkban temetik majd el férje mellé. 

Az Anne Frances Robbins néven született volt first lady Nancy Davis néven lett színésznő 1940-1950 között Hollywoodban. Az akkoriban még szintén színész Ronald Reagannel 1952-ben házasodtak össze, két gyerekük született.

Miután politikai karrierbe kezdett, a republikánusoknál induló Reagan előbb Kalifornia állam kormányzója lett 1967-1975 között, majd pedig 1981-1989 között Jimmy Carter legyőzésével az Egyesült Államok elnöke lett.

Az elején még érték bírálatok, amiért first ladyként a Fehér Ház több termének drága felújításába kezdett, de később Nancy Reagan nevéhez kötődött számos fontos kezdeményezés, például a Just Say No drogellenes kampány is. First ladyként Jackie Kennedy volt a példaképe.

Az egyik legbefolyásosabbnak tartott first ladyként a végsőkig óvta férjét. Egy elhíresült jelenet volt, amikor Reagan egy nehéz kérdést kapott újságíróktól, és elsőre habozott a válasszal, mielőtt felesége odasúgta volna neki, hogy „Megteszünk mindent, amit csak tudunk".

Akár nem elég hűségesnek tartott közeli munkatársaknak is nekiment, 1987-ben ő állt a Fehér Ház akkori kabinetfőnökének eltávolítása mögött is. A férfi aztán memoárjában nevetség tárgyává tette, hogy Nancy Reagan az 1980-as években rendszeresen kikérte egy asztrológus tanácsát Ronald Reagan programjának összeállításával kapcsolatban.

Reagan elnöksége után visszavonultak Bel Air-i otthonukba, ahol Nancy Reagan tíz éven át ápolta 1994-ben Alzheimer-kórral diagnosztizált férjét. Ez a fotó 94. születésnapján készült tavaly júliusban:

Nancy Reaganről halála után demokraták és republikánusok, Barbara Bush volt first ladytől kezdve Arnold Schwarzeneggeren át a mostani elnökjelöltekig sokan megemlékeztek. "Nancy Reagan egy igazán nagy elnök felesége, csodálatos nő volt. Hiányozni fog!" - írta ki a Twitterre Donald Trump.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport