Vilma
-7 °C
4 °C

Vizsgálják a megalázott erdélyi kislány ügyét

2016.03.10. 16:35 Módosítva: 2016-03-10 16:35:31
A román diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított annak a székelyföldi magyar kislány ügyében, akitől megtagadta a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa, hogy egy román nyelvet ismerő személy is vele tartózkodhasson a kórteremben.

Mint arról Maszol.ro cikke alapján beszámoltunk, megalázó bánásmódban részesült egy Kolozsváron balesetet szenvedett olaszteleki magyar lány, miután kórházba szállították. A lánynak átment egy busz a lábfején, és ezért a Mócok útjai gyerekkórházba szállították. A lánnyal tartott az egyik szervező, egy unitárius lelkész is.

A kórházban azonban az ügyeletes orvos szóvá tette, hogy a lány miért nem beszél románul, majd amikor a lány anyja is megérkezett a kórházba, hogy a gyermekével legyen, a nővér számon kérte rajta, hogy miért nem vitt magával evőeszközt, tányért, poharat, mert azt nem adnak neki. 

A röntgenezés és a beteg lábának gipszbe tétele után az orvos ismét kifogásolta, hogy a lelkész a lánnyal és az anyával maradt, és közölte, elbocsátja a lányt. De szerinte nem az volt a baj, hogy többen vannak a lány körül, hanem az, hogy hozzátartozói nem tudnak románul.

A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

Asztalos Csaba, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke csütörtökön a közmédiának elmondta, hogy a kórház elleni panaszt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyújtotta be a szülők felhatalmazása alapján. A testület csütörtökön tartotta az első meghallgatást, amelyen a felek nem jelentek meg, hanem írásos véleményben erősítették meg álláspontjukat.

11188347 1596907717217948 4236467817856287543 n
Fotó: Maszol.ro

Asztalos Csaba elmondta: a kolozsvári kórház elismerte az incidenst, közölték, hogy vizsgálatot indítottak az orvos ellen, de úgy vélik, nem történt hátrányos megkülönböztetés. Hozzátette: a testület nem csak az orvos, hanem a kórház felelősségét is vizsgálja.

Rámutatott: korábban tárgyalt már a tanács arról, hogy a romániai egészségügyi szolgáltatásokban milyen mértékben biztosítják az anyanyelvi tájékoztatást. Elmondta, a román állam nem rendelkezik adatbázissal arról, hogy hány orvos ismeri a kisebbségek nyelvét, és ebből a szempontból Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit - magyarázta Asztalos Csaba.

Az MTI szerint a parlament ellenőrzése alatt álló diszkriminációellenes tanács bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítja, hogy ebben az esetben hátrányos megkülönböztetés történt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.