Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Obama ki van akadva Cameronra

2016.03.11. 17:30

Az Atlantic áprilisi számában hosszú, elemzéssel összegyúrt interjú jelent Barack Obama külpolitikájáról. Ebben először beszélt többé-kevésbé nyíltan a brit külpolitikával kapcsolatos frusztrációjáról.

Amikor a kaotikus líbiai viszonyok miatt sajnálkozott, Obama a felelősség egy részét az európai vezetőkre hárította. "Cameron figyelmét egy csomó egyéb ügy köti le" – fogalmazott félreérthetetlen rosszallással, hozzátéve, hogy ennél többre tartotta az európaiakat.

Beszélt a nemzetközi közösség potyázóiról, akik a válság idején a katonai erőforrásaikat nem bocsájtották rendelkezésre, szintén meglehetősen egyértelműen utalva a britekre (augusztusban a parlament nem hagyta jóvá a brit csapatok szíriai bevetését).

A cikk szerzője, Jeffrey Goldberg megemlíti, hogy David Cameron csak azután emelte meg a katonai kiadások arányát a GDP 2 százalékára (ez a NATO által előírt arány), hogy a tavalyi, bajorországi G7 csúcstalálkozón Obama arra állítólag külön figyelmeztette. Az amerikai elnök sajtóértesülések szerint azt mondta, hogy az alacsony brit védelmi büdzsé London és Washington különleges kapcsolatát veszélyezteti, és a lapok a testbeszédük alapján már akkor a viszony romlásáról cikkeztek.

GettyImages-566454891
Fotó: Universal History Archive / Europress / Getty

A BBC most arról számolt be, hogy az Atlantic-cikk megjelenésekor a Fehér Ház szokatlan módon maga jelentkezett be washingtoni irodájuknál, hogy enyhítsék a diplomáciai kárt. A nemzetbiztonsági bizottság szóvivője lényegében elismerte, hogy vannak feszültségek, de azt hangsúlyozta, hogy azokat időközben kezelték.

A BBC hírháttere szerint azonban nem csak Líbia és a brit védelmi költségvetés szintje okoz feszültséget a két kormány között. Washingtonban egyre idegesebbek, amiért London Kínára kacsintgat. Ezt ugyanis annak a jelének tekintik, hogy a britek már nem biztosak abban, hogy hosszabb távon az USA marad a vezető globális hatalom.

Obama kétségkívül Angela Merkelt tekinti Európa legnagyobb befolyású politikusának, Obama és Cameron viszonya pedig nem mérhető a Thatcher és Reagan, vagy a George W. Bush és Blair közötti szoros kapcsolathoz – írja a BBC. A Washingtonhoz fűződő bensőséges viszony a háború óta a brit külpolitika megkérdőjelezhetetlen alapja, és a legkisebb súrlódásra is érzékeny műszerek Obama interjúja miatt most szélsőségesen kilengnek – értékelte a helyzet súlyosságát a brit közszolgálati média online lapja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!