Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A török partiőrség emberei botokkal ütöttek csónakban ülő migránsokat

2016.03.12. 17:39

A BBC birtokába került egy videófelvétel, amelyen az látszik, hogy a török partiőrség tagjai botokat használnak csónakban ülő migránsok ellen, akik a görögországi Leszbosz szigete felé tartanak az Égei-tengeren.

A videót egy önkéntes adta oda a BBC leszboszi tudósítójának. Ő azt mondta: az incidens török vizeken történt. A 30 másodperces felvételen gumicsónakban ülő, mentőmellényes emberek láthatók, amint rudakkal ütik őket férfiak egy másik vízi járműről. Akiket ütnek, arabul és fársziul kiabálnak.

A csónak végül egérutat nyert, és eljutott Leszboszig. A török partiőrség illetékese megerősítette a BBC-nek az incidens megtörténtét, de azt állította, hogy csak meg akarták állítani a csónakot, anélkül, hogy kárt tennének a benne utazókban. Szerinte a bevett eljárás ilyenkor az, hogy odakötik a migránsok csónakját a partiőrség járművéhez, és visszavontatják Törökországba, de ebben az esetben nem állították le a csónak motorját.

A BBC leszboszi tudósítójának több más, hasonló esetről is beszámoltak.

Csak idén eddig több mint 132 ezer migráns érkezett csónakkal Görögországba. Leszboszi helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.

Horvátország

Az igazi nyaralást a tengerparti kikapcsolódás jelenti öblök, sziklák, vagy homokos partok mentén.