Előd
5 °C
11 °C

Terroristák lövöldöztek egy elefántcsontparti nyaralóhelyen

2016.03.13. 17:33 Módosítva: 2016-03-13 20:59:19

Terrortámadás történt vasárnap délután egy nyugati turisták körében is népszerű elefántcsontparti üdülőhelyen, írja az CNN. Tizenhat ember meghalt, egy részük a közeli két szálloda vendége volt. A támadást valószínűleg az algériai Iszlám Maghreb al-Kaida tagjai követték el.

Szemtanúk szerint négy gépfegyveres kezdett lövöldözni Grand-Bassamban. A város az óceán partján van, 40 kilométerre az afrikai ország gazdasági fővárosának számító Abidjantól. Szem- és fültanúk elmondása szerint füst gomolyog és lövések hallatszanak a településről.

Az eseményekről egy videofelvétel is készült, azon emberek fekszenek a földön, akiket feltehetően lelőttek. Alessane Outtara, Elefántcsontpart elnöke a Reuters információi szerint legalább 16 áldozatról számolt be, akik között 14 civil és 2 katona van. A civilek közül minimum négyen európai turisták, és legalább egy gyerek.

Az elefántcsontparti amerikai követség arról tájékoztatott, hogy az áldozatok között nincsenek amerikai állampolgárok. A francia külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a támadásban egy francia meghalt. Francois Hollande francia elnök nyilatkozatában gyáva támadásnak nevezte a történteket és hozzátette, hogy országa még szorosabb fonja az együttműködést szövetségeseivel a terrorizmus elleni harcban.

A rendelkezésre álló információk alapján a támadást az al-Kaida Iszlám Maghrebi szárnya követhette el. Tavaly az Elefántcsontparttal szomszédos Maliban és Burkina Fasoban is voltak szállodák elleni dzsihadista támadások. Elefántcsontpartot mostanáig békén hagyták a terroristák, de 2013 óta - amikor beszálltak a mali szélsőségesek elleni franci akcióba - növekszik a terrorfenyegetettség az országban.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.