Kinga, Kincső
20 °C
32 °C

Az Iszlám Állam bevándorlóitól tart Párizs

2016.03.14. 22:38

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerint hatalmas kockázatot jelentene, ha az Iszlám Állam migránsokat indítana a dél-olasz Lampedusa szigete felé az ellenőrzése alá vont líbiai területekről – írja az MTI.

Ma 4-5 ezer közé tehető az Iszlám Állam harcosainak száma Líbiában, akik között sok az észak-afrikai és az egyiptomi. Európai gyakorlatilag nincs köztük, de még lehet. [...] Megvan a hatalmas kockázata annak, hogy az Iszlám Állam megszervezi a migránsok átjutását Lampedusa irányába.

– mondta a miniszter a Le Figarónak. Szerinte a legkönnyebben úgy lehetne megakadályozni, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá kerüljön a migránsok szállítása, ha kiszélesítenék a Sophia nevű uniós katonai hadműveletet. A Sophiát az embercsempész-hálózatok felszámolására tervezték. Jean-Yves Le Drian szerint

bevethetővé kell tenni a líbiai vizeken is, sőt a tengerparti területeken is [...] a csempészet feltartóztatására és annak megakadályozására, hogy migránsok ezrei induljanak el a Földközi-tengeren az Iszlám Állam által kézben tartott part menti területekről.

A miniszter szerint a szükséges eszközök mindehhez megvannak, de a Sophia nem mehet líbiai fennhatóságú vizekre a líbiai kormány kérése vagy nemzetközi megállapodás nélkül.

Az Iszlám Állam visszavonulóban van

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed elnevezésű uniós művelet első, felderítési szakaszának megkezdését 2015. július 2-án jelentették be Brüsszelben. Az EU-tagországok tavaly októberben úgy döntöttek, a katonai művelet második szakasza október 7-én kezdődik; akkor nevezték át Sophiára a hadműveletet.

Az uniós államok hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban még mindig nem kezdte meg működését a nemzeti egységkormány. 

A francia erők líbiai jelenlétét érintő kérdésre a védelmi miniszter azt mondta, hogy felderítő repüléseket végeznek, de ennél többet nem árult el. A szíriai helyzet kapcsán azt mondta, hogy az Iszlám Állam visszavonulóban van.

Nagy előrelépéseket értünk el az iraki Ramádiban és nemrég a szíriai Haszakában és Saddádiban, amelyeket a kurd harcosok segítségével foglaltunk vissza az Iszlám Államtól. Úgy gondolom, elérhetjük a kitűzött célokat: Rakka és Moszul visszaszerzését. Az előkészületek haladnak, elsősorban Moszulban, amelyet negyedről negyedre kell visszafoglalni. A harctéri események tehát inkább pozitívak, bár továbbra is vannak nehézségek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!