Szabina
4 °C
12 °C

A Most-Híd belép a szlovák kormányba

2016.03.19. 18:12 Módosítva: 2016-03-19 18:13:25

A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Háló (Siet) hármashoz történő csatlakozásról hivatalosan szombaton Pozsonyban döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa - közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke az MTI-vel.

Bugár szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre. "Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni" - jegyezte meg, ezzel arra utalva, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni. Bugár úgy vélte: mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, s ezért jöhet létre ez a bal-jobb koalíció, ami szerinte stabil lehet és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban.

A két hete megtartott választáson nyolc párt, köztük a sajtó által fasisztának minősített Mi Szlovákiánk - Néppárt, jutott be a 150 tagú törvényhozásba. Ez utóbbival az egyik oldal sem akar közösködni.

A jobboldali ellenzék csak úgy alakíthatott volna mérsékelten többségi kormányt, ha csatlakozik hozzá az SNS. Miután azonban az SNS elfogadta a Smer meghívását a kormányalakítási tárgyalásokra, a Híd és a Háló is megváltoztatta álláspontját és ők is tárgyalni kezdtek a Smerrel. A négy pártnak mérsékelt többsége lesz a parlamentben.

Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke, az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalícós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.

Arra a kérdésre, nem zavarja-e a Híd pártot az, hogy Ján Slota, az SNS korábbi elnöke gyakran támadta a magyarokat, és nem vár-e el ezért bocsánatkérést Andrej Danko, az SNS mai elnöke részéről, Bugár kifejtette: nem lehet bocsánatkérést követelni attól, aki nem sértett meg senkit, Danko nem lehet felelős Slotáért. Bugár szerint a Most-Híd prioritásai kisebbségi téren is bekerültek a koalíciós dokumentumba, s most ki kell várni, hogyan sikerül ezeket megvalósítani.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.