Salamon
7 °C
13 °C

Öngyilkos merénylő robbantott Isztambul forgalmas sétálóutcájában

000 8W7LI
2016.03.19. 10:37 Módosítva: 2016-03-20 00:13:18
Négyen meghaltak és sokan megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a törökországi Isztambul egyik forgalmas sétálóutcájában. A nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet követte el a merényletet.

Robbanás történt szombaton Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Isztiklalon, a város európai részében - írta a BBC. Egy öngyilkos merénylő robbantott.

Isztambul kormányzójának közlése szerint négy halottat és több tucat sebesültet követelt a szombati öngyilkos merénylet. A CNN Türk hírtelevízió szerint a merénylő is meghalt.

Korábbi jelentésekben a török hatóságok három izraeliről és egy iráni áldozatról adtak hírt, a Fehér Ház szerint viszont két amerikai állampolgár is van a halottak között. A CNN később kiderítette, hogy két áldozat izraeli-amerikai kettős állampolgár.

Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között legalább 11 izraeli állampolgár van, s közülük kettőnek súlyos az állapota. Az AFP két ír, egy izlandi, egy iráni, egy német és egy dubai állampolgár megsebesüléséről is értesült.

A kormányzó, Vasip Sahin azt mondta, a sebesültek közül háromnak súlyos az állapota. A politikus ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot: szerinte hamisak azok a terjengő hírek, hogy újabb merényletekre kell számítani a város más részein.

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a sebesültek közül heten súlyos állapotban vannak, és a 36 sebesült harmada külföldi.

Cd5l4sNUsAAiEPN
Fotó: Twitter / @eminile

Egy magas rangú tisztségviselő szerint a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy

az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet követte el az isztambuli merényletet.

Az illetékes azt mondta, hogy a támadót rendőrök akadályozták meg abban, hogy az eredeti célpontjánál robbantsa fel magát, és végül "félelmében" idő előtt léptette működésbe a testére rejtett pokolgépet.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta, hogy országa minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot. Cavusoglu az iráni vendégével, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után nyilatkozott. Ahmet Davutoglu miniszterelnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.

A német külügyminisztérium a merénylet után néhány órával arra szólította fel az Isztambulba látogató turistákat, hogy maradjanak szállodájukban.

Vasárnap este Ankara Kizilay negyedében történt robbanásban 37-en meghaltak és 125-en sebesültek meg. A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára a robbantást. A TAK üzenetében azt írta, hogy a támadás eredetileg a rendfenntartó szervek, nem pedig a lakosság ellen irányult. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!