Salamon
7 °C
13 °C

200 szélsőjobbos vetett véget az ukrán melegfesztiválnak

2016.03.20. 18:38 Módosítva: 2016-03-20 18:41:19

Elmaradt az ukrajnai Lvivben a melegfesztivál, miután 200 szélsőjobbos tüntető vette körül azt a hotelt, ahol az LGBTQ közösség tagjai gyülekeztek -  írja a Guardian . Az agresszív, maszkos-kapucnis ellentüntetők a hangos "Megdöglötök! Megdöglötök!" skandálás után kövekkel is dobálózni kezdtek. A nagyjából 70 LGBT-aktivistát végül buszokkal kellett kimenekíteni a helyszínről.

A Lvivbe tervezett melegdemonstráció volt idén az első ilyen esemény Ukrajnában a tavaly decemberi kijevi fesztivál óta. A szervező, Olena Sevcsenko a felvonulás mellé filmvetítéseket és kötetlen beszélgetéseket is tervezett volna a hétvégére, de nagyon megnehezítette a dolgukat, hogy a rendőrség és a városvezetés sem adta áldását a fesztiválra. Amikor pénteken megérkeztek az előzetesen lefoglalt hotelbe, ott már azonnal világos volt számukra, hogy nem tarthatják meg a rendezvényt:

Az egyik adminisztrátor szólt, hogy a városvezetés mindenkinek megüzente: leellenőriztek minket a Google segítségével, most már tudják, hogy perverzek vagyunk, és a pokolban fogunk elégni!

Néhány tucat maszkos-kapucnis, szélsőjobboldali ellentüntető már pénteken este inzultálni kezdte a fesztivál résztvevőit, ezért azok végül átmentek egy másik hotelbe. Szombaton ide követte őket a 200 kiabáló és dobálózó ellentüntető, akik miatt hiába értesítették a rendőrséget, egyetlen járőrautó érkezett csak ki egy órával a riasztás után. Végül a melegjogi aktivistákat busszal kellett kimenekíteni.

Lviv polgármestere végül vasárnap egy közleményben sajnálatos provokációnak nevezte a történteket. Szerinte mind két fél egyaránt hibás volt abban, hogy az események dobálózásig és félelemkeltésig fajultak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.