Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Karadzic volt boszniai szerb elnökről neveztek el egy szerb egyetemi kollégiumot

2016.03.20. 22:20

Egyetemi kollégiumot avattak fel vasárnap Szarajevó közelében. Az épület a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök nevét kapta, akinek ügyében csütörtökön hirdet ítéletet a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

 Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Karadzic lánya és felesége jelenlétében leplezte le a volt boszniai szerb elnök nevét viselő táblát az 1992-1995 között lezajlott boszniai háború idején a szerbek fellegvárának számító Pale településen.

Annak a férfinak szenteltük ezt a kollégiumot, aki kétségtelenül lerakta a Szerb Köztársaság alapjait.

A hágai Nemzetközi Törvényszék március 24-én hirdet ítéletet Karadzic ügyében. A 11 pontos vádiratban

  • népirtás,
  • háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek.

A bűncselekményeket a mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háború idején követtek el. A legsúlyosabb vádpont kapcsolatba hozza Karadzicot a srebrenicai népirtással, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak le. A vérengzést a bíróság népirtásnak minősítette, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Dodik hangsúlyozta a vasárnapi avatási ceremónia erőteljes szimbolizmusát, és bírálta a Nemzetközi Törvényszék munkáját:

Kizárólag az egyik fél felett ítélkeznek, a másik felett egyáltalán nem, pedig ugyanúgy részt vettek abban, ami Jugoszlávia széthullása során történt.

A háború előtt hegyvidéki falucskának számító Pale azután nőtte ki magát várossá, hogy a harcok idején Karadzic ott rendezte be főhadiszállását, és oda vitte át támogatóit Szarajevó 43 hónapig tartó, mintegy 11 500 halálos áldozatot követelő ostroma során.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.