Vilma
-7 °C
4 °C

Kösz, Obama: Kubában is lehet már Airbnb-ben aludni

2016.03.20. 18:54

A sharing economy, azaz a közösségi, megosztáson alapuló gazdaság egyik prominens alakja, és egyben a budapesti albérletárak felverője az Airbnb nevű cég, amin keresztül az ember kiadhatja a lakását illetve kivehet szálláshelyeket, normális esetben kedvezőbb áron, mint egy szállodai szobát, bár érheti meglepetés az embert. 

APTOPIX Cuba Obama

A szolgáltatás a világ nagyon sok országában működött eddig is, de például Kubában nem, mert az országgal szembeni embargók nem tették lehetővé amerikai vállalatoknak (sem), hogy ott tevékenykedjenek. Ennek mától vége: az éppen Kubában turnézó Barack Obama amerikai elnök rendkívüli engedélyt bocsátott ki a San Franciscóban alapított és a mai napig ott működő cégnek. Az Airbnb az első amerikai cég, ami az Obama és Raul Castro között 2014 decemberében aláírt államközti  megállapodás óta bemerészkedett az országba.

A kereslet egyébként óriási: az Airbnbn szerint a kubai szálláshelyek iránt napi szinten több százan érdeklődtek. Nem mintha nem lett volna szállás az országban elég, csak éppen a szállodák állami kézben vannak, és az amerikai turisták igencsak ódzkodtak attól, hogy a kommunista rezsim vizslató tekintetétől kísérve feküdjenek le aludni. Nem mellesleg ezen a téren is változás következik, Obama látogatása alatt jelentették be, hogy a Starwood Hotels cég három kubai szállodát is átvesz, ezzel az első amerikai vendéglátóipari vállalkozás lett az országban azóta, hogy Fidel Castro 1959-ben magához ragadta a hatalmat.

Az Airbnb szerint a turisták április 2 után már foglalhatják is le a szálláshelyeket. Magánházaknál eddig is lehetett Kubában szállást találni,  a mienkhez hasonló Zimmer Frei-rendszer bizonyos mértékig egész jól működött, de nem nagyon lehetett online vagy bankkártyával fizetni, sok készpénzzel pedig nem minden havannai kerületben tanácsos mászkálni. 

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!