Mária
-6 °C
-2 °C

Még mindig nem tudni, miért zuhant le a FlyDubai repülőgépe

2016.03.20. 17:44 Módosítva: 2016-03-20 18:49:25

Moszkvában elkezdődött a szombaton Rosztov-na-Donuban lezuhant repülőgép fekete dobozainak vizsgálata, ám az adatrögzítő berendezések olyan súlyosan megrongálódtak, hogy a dekódolásuk akár egy hónapig is eltarthat - írja a CNN. A dél-oroszországi rosztovi körzetben vasárnapra gyásznapot hirdettek ki és a repülőtérnél tartott megemlékezésen több százan vettek részt, a helyi kormányzó és az orosz közlekedési miniszter részvételével.

A FlyDubai Boeing-737-800 gépen  55 utas és hétfőnyi személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak a becsapódáskor.  Az utasok között 44 orosz, 8 ukrán, 2 indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták. Magyarok nem tartózkodtak a fedélzeten.

A gép a Rosztov-na-Donu környékén tomboló viharos időjárás miatt mintegy két órán át körözött a repülőtér légterében, és erős oldalszélben másodszorra kísérelte meg a landolást, amikor 250 méterrel a leszállópálya előtt a földnek csapódott. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a pilóta hibázhatott, vagy a gép meghibásodása vezethetett a katasztrófához.  Vaszilij Golubjov, a Rosztovi terület kormányzója szerint a katasztrófát feltehetően a szinte hurrikán erejű széllökések okozták. 

via GIPHY

A kormányzó szavait alátámasztja az az RT orosz tévében bemutatott biztonságikamera-felvétel is, amelyen látszik, hogy a heves szélben második leszállási kísérletet tévő gép még a leszállópálya előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba.

Vasárnap Moszkvában megkezdődött a repülőgép fekete dobozainak vizsgálata. Az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság közleménye szerint azonban az adatrögzítő berendezések súlyosan megrongálódtak, dekódolásuk akár egy hónapig is eltarthat. A vizsgálat irányítását vasárnap Alekszandr Batirkin, Oroszország Nyomozó Bizottságának elnöke személyes hatáskörébe vonta, és az általa irányított testület különlegesen fontos ügyekkel foglalkozó szakembereit bízta meg a körülmények elemzésével - írja az MTI.

A polgári utasszállító repülésre vonatkozó nemzetközi szabályok értelmében a vizsgálatban az illetékes orosz hatóságok mellett az Egyesült Arab Emírségekből érkezett, valamint amerikai és francia szakemberek is részt vesznek, mert a dubaji központú légitársaság tulajdonban lévő repülőgépet az Egyesült Államokban, a hajtóműveket pedig Franciaországban gyártották.

A 2008-ban elindított FlyDubai fapados légitársaság erős növekedést produkált 2014-ig, jelentős balesete korábban nem volt. 50 Boeing 737-es gépből álló flottájával 90 olyan járatot működtet, amely Dubajtól legalább hatórányi utat teljesít.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!