Befagyott magassági kormánnyal zuhant le a gép

2016.03.21. 21:52

A hőmérséklet gyors csökkenése miatt befagyott magassági kormány miatt zuhanhatott le szombaton a Dubaiból Rosztov-na-Donuba tartó repülőgép – írta a Rosszijszkaja Gazeta. A Boeing-737-es gép kétszer próbált leszállni a dél-oroszországi város repülőterén: az első sikertelen próbálkozás után másodszorra 940 méteres magasságból fokozatosan ereszkedett, majd 300 méter körül hirtelen zuhanni kezdett és 325 kilométeres sebességgel orral csapódott bele a repülőtéri kifutópályába. A fedélzeten lévő 55 utas és a hétfős személyzet életét vesztette.

Hétfőn befejeződött a beszédet rögzítő feketedoboz információinak átmentése is. A becsapódástól a gép adatait rögzítő feketedoboz erősen megsérült, speciális módszer kellett az adatok kinyeréséhez.

Az eddigiek alapján viszont úgy tűnik, a pilóták felismerték a helyzetet, igyekeztek visszarántani a gépet, de nem sikerült a kart maguk felé húzniuk, ami csak a befagyással volna magyarázható. A lap vizsgálatot ismerő forrása szerint ugyanis egyetlen épelméjű pilóta sem tolta volna el maga felől a magassági kormányt. A Fly Dubai járatai kedd este újra indulnak Dubai és Rosztov-na-Donu között.

A vizsgálat előreláthatólag még egy hónapig eltarthat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport