János, Pál
22 °C
33 °C

Háborús bűnös a Kongói DK volt alelnöke

2016.03.21. 19:32

Bűnösnek találta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Jean-Pierre Bembát. A Kongói Demokratikus Köztársaság 2003-2006 között egyik alelnöki posztját betöltő politikust a katonái által elkövetett bűncselekmények miatt vonták felelősségre.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) vezetőjeként – miután országában a győztes oldalra került a polgárháború után – 2003-ban katonákat küldött a Közép-Afrikai Köztársaság elnökének kérésére, hogy leverjék az ellene zajló puccsot. A katonák azonban civilek elleni gyilkosságokat, és tömeges nemi erőszakot követtek el.

Jean-Pierre Bemba, a Kongói Demokratikus Köztársaság volt alelnöke az ügyvédeivel beszél a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalótermében pere tárgyalásának kezdetén, 2010. november 22-én
Jean-Pierre Bemba, a Kongói Demokratikus Köztársaság volt alelnöke az ügyvédeivel beszél a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalótermében pere tárgyalásának kezdetén, 2010. november 22-én
Fotó: MTI

A bíróságon több áldozat is részletesen beszámolt az őket ért támadásokról. Ez volt az első alkalom, hogy az ICC kifejezetten fegyverként fogta fel a nemi erőszakot és először fordult elő, hogy ezért felelősségre vonták nem csak az elkövetőt, de felettesét is, aki nem tett semmit a tömeges erőszak ellen.

„Az ítélet világossá teszi, hogy a parancsnokok felelősek az irányításuk alatt lévő erőkért” – idézte a BBC az ICC főügyészét, Fatou Bensoudát.

Bemba védői arra hivatkoztak, hogy a politikus által küldött erők Közép-Afrikába érve már nem voltak a Kongói DK-ban lévő alelnök irányítása alatt, ezt azonban a bíróság nem fogadta el. Az MLC erői öt hónapon át randalíroztak az északi szomszédban.

Bemba 2006-ban alulmaradt az elnökválasztáson, de egy évvel később tagja lett a törvényhozásnak. 2008-ban vették őrizetbe Brüsszelben, pere 2010-ben kezdődött a 2002-ben létrehozott ICC-nél.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!