Mária
-6 °C
-2 °C

Brüsszel nem fél, és bosszús

2016-03-22T173539Z 281053322 LR2EC3M1CV4S7 RTRMADP 3 BELGIUM-BLA
2016.03.22. 23:31 Módosítva: 2016-03-23 06:26:35
Katonák és rendőrök lepték el Brüsszelt a reggeli robbantások után. Nemcsak erőt demonstrálnak, hanem csomagokba néznek bele, motoznak és telefonos fotókat is kitöröltetnek, ha kell. Ezzel együtt a brüsszeli utcák nem üresek, a közlekedés kezd újraindulni, és százak jöttek össze egy spontán megemlékezésre. A brüsszeliek feliratokkal üzennek: békét akarnak és halált a terroristákra. Riport Brüsszelből.

Szó sincs arról, hogy a brüsszeliek behúzódtak volna a négy fal közé a délelőtti robbantások után. A sörözők és éttermek tele vannak, taxit alig lehet fogni, és az emberek bátran összegyűlnek a belvárosban egy spontán gyertyagyújtásra, hogy közösen dolgozzák fel a történteket.

A legmagasabb, 4-es fokozatú terrorkészültségnek persze jól látható jelei vannak. Semmiképp nem nevezhető normálisnak, hogy katonák terelgetik az embereket a Brüsszeltől 60 kilométerre lévő Charleroi-repülőtéren, hogy a fő pályaudvarnál a rendőrök megmotozzák a metróba készülőket vagy hogy a gépfegyveres katonák egy ártatlan fotózás után átnézik a telefonunkat és kitöröltetnek belőle képeket. Ám a délelőtti repülőtéren, majd a metróban történ robbantás után nem csoda, ha a hatóságok semmit nem akarnak a véletlenre bízni.

Brüsszel belvárosa sem volt teljesen elhagyatott kedd este. Sokkal többen voltak az utcán, mint például tavaly novemberben, amikor a párizsi merényletek után rendelték el a 4-es terrorfokozatot, és még az éjjel-nappal nyitva tartó McDonald's is bezárt.

Most a Manneken Pisszel, a híres pisilő kisfiúval megesett az a csoda, hogy nem rajongták körbe turisták tucatjai, magányosan is le lehet most fotózni. Sőt, valakinek sikerült a kerítés elé krétával felírnia, hogy BelleGique, vagyis szép Belgium. Onnan egy köpésre, a brüsszeli tőzsde épülete előtt igazi tömeg tolongott.

Béke! És halál a terroristákra!

Több százan jöttek össze kedd este, hogy emlékezzenek a 31 halottra. Gyertyákkal, dalokkal, kézfogással. A tőzsde előtti tér és út aszfaltjára már rá sem lehet ismerni, annyi felirat díszeleg rajta. Kétféle üzenetet fogalmaztak meg a brüsszeliek: egyrészt a "legyen béke"-típusú feliratok a nyugalmat sürgetik, másrészt a "fuck les terroristes", "halál a terroristákra" üzenetek a növekvő bosszúszomjat jelzik.

Egy férfi a nyolc éves gyerekével jött gyertyát gyújtani. Azt mondta, nem biztos, hogy a fia pontosan érti, mi zajlik körülötte, de elhozta, mert

ez fontos nap lesz Brüsszel, Belgium és Európa életében.

Szerinte ugyanis a párizsi, illetve a mostani brüsszeli merényletek után keményebben kell fellépni a terrorizmus ellen.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg egy közértben az eladó, akinek esze ágában se volt bezárni estére a robbantások miatt. Szerinte is erősebb fellépés kell a terroristák ellen, és őt az se zavarná, ha még több rendőr és katona lepné el az utcákat egy időre.

Brüsszelt megrendítette a terror. De félelemnek és nyomasztó hangulatnak, legalábbis kedd este, nyoma sincsen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.