Mária
-6 °C
-2 °C

Meghalt a crack- és alkoholfüggő sztárpolgármester

2016.03.22. 17:34
46 éves korában meghalt Rob Ford, Toronto drog- és alkoholproblémáiról és szabadszájúságáról ismert volt polgármestere.

Fordnál 2014-ben diagnosztizáltak rákos betegséget, ugyanabban az évben, hogy pozícióját megrendítették sorozatos botrányai. A különösen agresszív lágyrészdaganat másfél év alatt végzett vele.

Ford 2013-ban, több hónapnyi tagadás után ismerte el, hogy rendszeresen szívott cracket – nem volt értelme tovább hazudnia, miután videófelvétel is készült az egyik drogfogyasztásáról. Az is kiderült, hogy a polgármester barátai terítik a drogot a városi vezetők között, a sofőrjét is letartóztatták, ő marihuánát forgalmazott. Nem ez volt az egyetlen botrányos eset Ford körül, készült róla olyan felvétel is, amin őrjöngve ecseteli, hogyan végezne egyik politikai ellenfelével.

A botrányok azonban nem tettek rosszat a 2010-ben függetlenként megválasztott Ford népszerűségének, az még a drogügy után is csak továbbnőtt. Bár jómódú, konzervatív családból származott, ügyesen alakította ki magáról az elittel szembehelyezkedő egyszerű ember képét, aki egy darabig szívesen beszélt magáról „130 kiló boldogságkánt”. Városvezetőként a felesleges kifizetések visszaszorítását, a közpénzek védelmét tekintette fő feladatának.

A rendszeres drogozás elismerése után rehabilitációra ment, ezután megváltozott némileg a fellépése, elismerte korábbi függőségét is és politikai karrierje újjáépítését tervezte. Bár a városi testület megvonta tőle a bizalmat és a vezetői jogköröket átruházta az alpolgármesterre, Ford nem volt hajlandó lemondani, indulni akart a 2014-es választásokon is.

Erről akkor tett le, amikor először igazán rosszul lett. A diagnózis után bejelentette, hogy mégsem próbál duplázni, inkább az egészségére összpontosít. A kedden elhunyt politikus 46 éves volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.