Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Magyar lett a szlovák parlament alelnöke

2016.03.23. 20:27

Andrej Dankót, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét választotta meg szerdán elnökévé az új összetételű szlovák parlament, amelynek egyik alelnöke pedig Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke lett - írja az MTI.

A testület elvetette azt a javaslatot, miszerint a jövőben csak három alelnöke legyen, és úgy döntött, hogy továbbra is négyre van szükség a gyakran késő éjbe nyúló ülések hosszúsága miatt. Ezután a 150 képviselő titkos szavazással megválasztotta az elnöki tisztre Dankót, aki 112 szavazatot kapott. Az alelnökök közül Bugár Béla 114 szavazatot kapott. Nála több voksot - 117-et - csak Martin Glvac (az Irány-Szociáldemokrácia - Smer-SD) kapott. Andrej Hrnciarra (Háló - Siet) 110-en, Lucia Nicholsonovára, az egyetlen ellenzéki alelnökre (aki a Szabadság és Szolidaritás mozgalmat képviseli) 105-en voksoltak.

A pozsonyi törvényhozás első, alakuló ülésén a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek - Nova koalíciós listán parlamentbe került két képviselő, Ondrej Dostál és Viera Dubacova egy-egy sárga csillagot a mellükre tűzve jöttek a parlament üléstermébe, állításuk szerint azért, hogy rámutassanak arra, hogy a "szlovák parlamentben megjelent a fasizmus veszélye."

A képviselők ezzel egyértelműen a szlovák parlamentbe negyedik legerősebb pártként bekerült, a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk - Néppártra utaltak, amelyet többnyire szélsőjobboldalinak minősít a szlovák média. A két képviselő egyike, a már több, időközben lemorzsolódott pártot megjárt Ondrej Dostál emellett azzal is magyarázta a gesztust: ma 83 éve annak, hogy a német Reichstag jóváhagyta, hogy Adolf Hitler a parlament jóváhagyása nélkül hozzon törvényeket. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kérdésére reagálva a gesztust Marián Kotleba pártjának egyik képviselője "cirkusznak" minősítette.

A törvényhozás alakuló ülése és a képviselők eskütétele után Robert Fico  benyújtotta régi kormánya lemondását Andrej Kiska államfőnek, aki ezt elfogadta, majd kinevezte Ficót az új kormány élére.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!