Miklós
-7 °C
2 °C

Észak-Korea állítja: sikeres rakétakísérletet hajtott végre

2016.03.24. 06:04 Módosítva: 2016-03-24 06:05:30

Sikerrel tesztelt Észak-Korea egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet az ország vezetőjének, Kim Dzsongunnak az irányításával – jelentette csütörtökön a KCNA állami hírügynökség. Ha valóban ez történt, az azt jelenti, hogy a rezsim szembeszegült az ENSZ tilalmával, és nagy léptekben folytatja egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kifejlesztésére irányuló programját.

Kim Dzsongun a helyszínen, a próbapadon kipróbált hajtómű mellett „nagy örömmel nyugtázta, hogy a sikeres kísérlet (...) hozzájárult ahhoz, hogy fokozni tudják az ellenséges erőkre kíméletlen csapást mérni képes ballisztikus rakéták teljesítményét” – idézi az MTI az észak-koreai hírügynökséget. Phenjan a múlt héten arról számolt be, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával.

Phenjan eddig kipróbált, nagy hatótávolságú rakétái folyékony hajtóanyagúak voltak, és az ország nem rendelkezik a katonai téren számos előnnyel rendelkező, szilárd hajtóanyagú rakéták megépítésének technológiájával. Bár ilyen konstrukciójú KN-08-as típusú interkontinentális rakétáját díszszemléken már többször is felvonultatták, sohasem hajtottak vele végre röpülési kísérletet.

Az ország az elmúlt hetekben négy kísérletet végzett rövid- és közepes hatótávolságú rakétákkal, válaszul a jelenleg zajló újabb, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Ezekben ugyanis Phenjan egy amerikai megszállás előkészületeit látja, ezért rendre háborús retorikával válaszol, és atomtámadással fenyegetőzik.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön parancsot adott a déli hadseregnek, hogy országszerte erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket. Ezt azt követően rendelte el, hogy a phenjani vezetés szerdán a dél-koreai elnöki hivatal „lángtengerbe és hamuba” borításával fenyegetőzött Szöul és Washington soros hadgyakorlata miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!