János, Pál
20 °C
31 °C

Videón reprodukálták, hogyan történhettek a reptéri merényletek

2016.03.24. 17:33 Módosítva: 2016-03-24 22:04:56

Reprodukálta a francia BFMTV, hogyan robbanthattak a merénylők kedd reggel a brüsszeli Zaventem reptéren. Látható rajta, ahogy a három támadó taxival megérkezik, majd a váróba lépve szétválnak. A két fekete ruhás, magát felrobbantó merénylőt már azonosították: egyikük Brahim el-Bakraoui, a másik pedig Najim Laachraoui.

A két robbanás között egy perc sem telt el. A harmadik, fehér ruhás, fekete kalapos férfinél volt a legerősebb robbanószer a táskájában, ő azonban nem robbantott, hanem elmenekült a helyszínről. Ez a táska később a tűzszerészek érkezése után robbant fel, senki sem sérült meg.


Bruxelles: reconstitution en 3D de l'attentat... by BFMTV

A reptéren, majd pedig később a metróban elkövetett merényleteknek összesen 31 áldozata, és 300 sérültje volt. A metróban két merénylő lehetett, egyiküket már azonosították, ő Khalid el-Bakraoui, az egyik reptéri merénylő testvére. A másik férfit a reptéri kalapos támadóhoz hasonlóan azonban még keresik.

A testvérekről kiderült, hogy amerikai adatbázisokban is lehetséges terrorfenyegetésként tartották őket számon, jelentette az NBC News. A támadókról itt olvashat bővebben>>>

Bizonyított a kapcsolat a brüsszeli és a párizsi támadók között

Frédéric Van Leeuw belga főügyész csütörtökön bejelentette, hogy már bizonyított, hogy a testvérpár kapcsolatban állt a párizsi öngyilkos merénylőkkel. Khalid ugyanis Ibrahim Maaroufi álnéven lakást bérelt Charleroi-ban, és több párizsi támadó is innen indulhatott a november 13-i merényletekhez.

Az ügyész szerint ebben a lakásban készítették a párizsi támadásokhoz használt robbanószerkezeteket is. A belga rendőrség tavaly december 9-én átkutatta a lakást, ezután európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki el-Bakraoui ellen.

Jövő hétig biztos zárva marad a reptér

A brüsszeli Zaventem reptér vezetői bejelentették, hogy legkorábban hétfőn nyitják meg újra a személyforgalom előtt a repteret. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

Hajóút akció!

Hajóutak hihetetlen árakon! Foglaljon most!

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!