Hajnalka
-1 °C
15 °C

A taxisofőr felismerhette a harmadik reptéri támadót

2016.03.26. 15:52 Módosítva: 2016-03-26 17:03:46

A három támadót a reptérre szállító taxis azonosíthatta a kedden a reptérről elmenekülő fehér kabátos, fekete kalapos férfit, írja a Le Soir rendőrségi forrásaira hivatkozva. A lapnak források már pénteken is azt jelezték, hogy arról a Fayçal Cheffou-ról lehet szó, akit még csütörtök este őrizetbe vettek.

A hatóságok egyelőre csak annyit jelentettek be, hogy vádat emeltek a csütörtökön elfogott férfi ellen terrorszervezetben való részvétel, terrortámadások és tervezett terrortámadások gyanújával. A férfinél tartott házkutatás során nem találtak fegyvert vagy robbanószert.

A Le Soir szerint Fayçal Cheffou évek óta ismert a rendőrök előtt. A Maximilien parkban próbált beszervezni embereket „radikális mozgalmakhoz". A rendőrök veszélyesnek ítélték, és többször is adminisztatív (legfeljebb néhány órára szóló) őrizetbe vették már.

Egy ember még biztosan szökésben van

Ha bebizonyosodik, hogy ő a harmadik reptéri támadó, akkor már csak egy embert keresnek a keddi merénylők közül, azt a férfit, aki egy nagy táskát cipelve segíthetett a metróban elkövetett robbantásban.

A hatóságok már megerősítették, hogy

  • a reptéren robbantott Najim Laachraoui, akinek a DNS-ét a párizsi támadásoknál használt robbanóöveken is megtalálták,
  • illetve Brahim el-Bakraoui, akit tavaly már Törökországban is elfogtak, de onnan kitoloncolták Hollandiába.
  • A metróban Khalid el-Bakraoui robbantott, aki szerepelt az Interpol listáján is.

Több vádemelés is volt

Az ügyészség azt is bejelentette, hogy vádat emeltek terrorszervezetben való részvétel miatt az ellen a Rabah N. nevű férfi ellen is, akit állítólag pénteken fogtak el. Ő ahhoz a férfihez köthető, akit csütörtökön vettek őrizetbe Argenteuil-ben, amivel a francia belügyminiszter szerint egy előrehaladott szakaszban tartó merénylettervet sikerült meghiúsítaniuk.

24 órával meghosszabbították annak a férfinak az őrizetét is, akit pénteken egy brüsszeli villamosmegállóban ártalmatlanítottak és vettek őrizetbe. Feltehetően ő is a franciaországi tervhez köthető, és a L'Echo szerint korábban Afganisztánban harcolt. Köze lehetett Ahmed Shah Massoud, a tálib-rezsim legnagyobb ellenségének számító afgán parancsnok 2001-es rejtélyes meggyilkolásához is.

A csütörtök este elfogott hat ember közül hármat már pénteken elengedtek, most pedig egy negyedik férfit is szabadon engedtek kihallgatása után.

Nem lesz vasárnap békemenet

Már a hét közepén a félelem elleni felvonulásra hívták a brüsszelieket vasárnap délután két órára a régi tőzsde épülete elé. „Minden európait megtámadtak, a jogaikat, a szabadságukat – mondta Emmanuel Foulon, az esemény szervezője. – Fontos, hogy megmutassuk: Belgium nem hagyja, hogy legyűrje a terrorizmus. Ez az összejövetel az együttélés szimbóluma lesz, és a szolidaritásé, ami elengedhetetlen ezekeben a mindannyiunknak nehéz pillanatokban."

Szombaton azonban Jan Jambon belga belügyminiszter és Yvan Mayeur brüsszeli polgármester azt kérte, ne tartsák meg a vasárnapi menetet, írja a Le Soir. A szervezők pedig az emberek biztonságát szem előtt tartva lemondták a rendezvényt.

Már 24 áldozatot azonosítottak

A Le Soir szerint a 31 keddi áldozat közül 24 embert már azonosítottak a hatóságok. Eddig 11 különböző ország állampolgárai vannak köztük. 15 embert viszont még mindig eltűntként tartanak nyilván, róluk nem tudnak semmit barátaik és családtagjaik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!