Jeromos
9 °C
26 °C

Lecsap a terrorizmusra Pakisztán

2016.03.28. 19:48

Pakisztán kemény választ ígért a terroristáknak az országot ért vasárnapi öngyilkos merénylet után. A katonaság már akcióba is lendült, állítólag több embert is letartóztattak. Félkatonai szervezet is segít a hadseregnek.

Mint írtuk, vasárnap bomba robbant a kelet-pakisztáni Pandzsáb állam fővárosában, Lahorban. A merényletben több mint hetvenen meghaltak és további több mint háromszázan sérültek meg. Az akciót a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibánhoz köthető, Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta magára. A robbanás a Gülsán-e-Ikbál parknál történt, ahol a helyi keresztény közösség húsvéti ünnepséget tartott, és bár ők voltak a célpont, a legtöbb áldozat muszlim volt.

Eleinte a hatóságok nem tudták biztosan, hogy öngyilkos merényletről vagy egyszerű robbantásról volt-e szó, de előzetes rendőrségi jelentések szerint az előbbiről van szó. Egy rendőr a robbanás előtt négy fiatal férfire figyelt fel, hárman elmenekültek, de a negyediknek sikerült felrobbantania a nála lévő szerkezetet. Legalább tíz kilogrammnyi robbanóanyag robbant fel.

Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök hétfőn azt mondta, nemcsak a terrorista infrastruktúrát akarják felszámolni, de magát azt a szélsőséges mentalitást is, amely az emberek mindennapi életét fenyegeti. A katonaság szóvivője szerint Pandzsáb tartomány három városában már végre is hajtottak razziákat a támadás óta, és "számos terroristát és felbújtót letartóztattak", bár az nem derült ki, hogy kiket, és hogy közük van-e a vasárnapi akcióhoz.

Közben pakisztáni tisztviselők szerint a tartományban félkatonai segítséggel tervez rajtaütést a kormány. A pakisztáni belügyminisztérium alá tartozó félkatonai szervezetek már a délen fekvő Karacsi városában is több mint két éve hajtanak végre akciókat és folytatnak kihallgatásokat, de ellentmondásos a szerepük, mert a fellépéseikkel kapcsolatban többször merültek már fel emberi jogi aggályok.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!