Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hollande letett a párizsi támadások után bejelentett alkotmánymódosításról

2016.03.30. 19:59

François Hollande francia államfő úgy döntött, hogy a parlamenti patthelyzet miatt feladja a tavalyi terrorakciók miatt beterjesztett alkotmánymódosítás tervét, amelynek értelmében visszavonták volna elítélt terroristák francia állampolgárságát és megerősítették volna az elnöki jogköröket rendkívüli állapot esetén.

Hollande a heti rendszerességgel tartott kabinetülés után újságíróknak elmondta, hogy nem volt más választása. Szerinte Franciaország kétkamarás törvényhozása megosztott a kérdésben, és úgy tűnik, hogy kompromisszum nincs kilátásban. „Nagyon sajnálom ezt a hozzáállást" – tette hozzá.

Hollande tervei szerint a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthatták volna francia állampolgárságuktól, ami nagy belpolitikai vitát váltott ki. Bírálói szerint a nemzetközi jog értelmében egyetlen állam sem teheti hontalanná saját polgárait – márpedig egy ilyen lépés ezzel is járhatott volna.

A rendkívüli állapot szabályozásának alkotmányba iktatása pedig azt a célt szolgálta volna, hogy Franciaország hosszú távú fenyegetésekre is választ tudjon adni, mondta Hollande. „A fenyegetettség magasabb mint valaha" – mondta Hollande, és hozzátette: elhivatott abban, hogy szavatolja országa biztonságát, és megvédje a franciákat a terrorizmustól, írja az MTI.

A párizsi támadásokat követően bevezetett rendkívüli állapotot nemrég május 26-ig hosszabbították meg. Egyebek mellett a rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.