Meghalt Hans-Dietrich Genscher

2016.04.01. 12:42

Tíz nappal születésnapja után, 89 éves korában meghalt Hans-Dietrich Genscher. A német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője 1974-től 1992-ig a német kancellár helyettesének posztját is betöltötte.

Helmutról Helmutra

Az FDP vezetője – aki a müncheni olimpia idején belügyminiszter volt – támogatta a szociáldemokrata (SPD) Willy Brandt kancellár keleti politikáját, amelynek célja az NDK-val való kapcsolat rendezése volt. Kiállt a Brandt lemondása után az SPD élére és a kancellári posztra került Helmut Schmidt mellett, akivel 1982-ig tartotta fent a koalíciót.

K EPA20160401042
Fotó: Sven Hoppe

Az FPD ekkor kilépett a szövetségből, és a CDU/CSU mellé állva támogatta a bizalmatlansági indítványt Schmidt ellen, aki így elveszítette kormányfői posztját. Genscher a CDU/CSU-val kötött koalíciót, alkancellári posztja mellé a külügyminiszteri tárcát is megszerezve.

A hidegháború alatt a két blokk békés egymás mellett élését hirdető külügyminiszternek nagy szerepe volt a hidegháború lezárásában és a német egyesítés levezénylésében.

Genscher 1998-ig volt tagja a szövetségi parlamentnek, de a 2000-es években is aktív szereplő maradt, 2001 és 2013 között vezette a Németország Külkapcsolati Tanácsát.

Keletnémet menekült

Bár Genscher épp csak betöltötte a 18-at, még megkapta a behívóját a II. világháború vége előtt. Hamar amerikai–brit fogságba került, ahonnan a háború vége után rövidesen kiengedték. Jogi és közgazdasági tanulmányait Lipcsében kezdte meg, tehát a szovjet megszállási övezetben. Csak 1952-ben hagyta el az akkor már három éve hivatalosan létező NDK-t. 

Az NSZK-ban Brémába ment, ahol hamar csatlakozott az FDP-hez, és gyorsan emelkedett a párt ranglétráján. 1965-ben Észak-Rajna-Vesztfáliából szerzett mandátumot a szövetségi parlamentbe, ahol 1998-ig őrizte képviselői helyét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport