Komoly csapást mértek az Iszlám Államra

2016.04.07. 19:46

Elfoglalták a szíriai felkelők csütörtökön az Iszlám Állam fő határátkelőhelyét Törökország felé - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nyomán az MTI.  Ez újabb komoly csapás a szélsőségesekre azután, hogy pár hete elvesztették a stratégiai útvonalakon fekvő Palmürát, amit a kormánycsapatok vontak ellenőrzésük alá, és több parancsnokuk is elesett légicsapásokban.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) által két napi harc után elfoglalt er-Rái Szíria északi határán van, Aleppó tartományban. Ez volt a dzsihadisták legfontosabb útvonala Törökország felé, ahonnan erősítést és fegyvereket kaptak. Még két határátkelőjük van: Dzserablúsz és Halvaníje, mindkettő er-Ráitól keletre. Halvaníje az Iszlám Állam fontos vezetőinek fenntartott útvonal, Dzserablúsz viszont gyakorlatilag használhatatlan, mert az Egyesült Államok vezette katonai koalíció folyamatosan az ellenőrzése alatt tartja a levegőből.

Az Iszlám Állam kevesebb mint két hét alatt legalább 18 települést vesztett el Aleppó tartományban, olyanokat, amelyeket két éve tartott a hatalmában. Szíriában most mindenki összefog a dzsihadisták ellen, vagyis a lázadók, a kormánycsapatok és a kurd védelmi erők, amelyek egymással szemben gyakorlatilag tűzszünetet tartana.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerdán 27 légicsapást mértek az Iszlám Államra Szíriában és Irakban.