Maffiózó promózta a könyvét az olasz köztévében, botrány lett belőle

2016.04.07. 18:04

Sürgős meghallgatásra hívatta Monica Maggionit, a RAI közszolgálati rádió-televízió elnökét az olasz parlament maffiaellenes bizottsága csütörtökön a Giuseppe Salvatore Riinával, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet egykori főnökének fiával készített műsor miatt, írja az MTI.

A 39 éves Giuseppe Salvatore Riina a Porta a Porta című, népszerű esti politikai-társadalmi beszélgetőműsor vendége volt és a csütörtökön megjelent, Riina Family Life című, családja életéről szóló könyvét mutatta be.

Giuseppe Salvatore Riina a corleonei maffiaszervezet volt főnökének, a Cosa Nostrát egykor vezető Toto Riinának a fia. Az apát 1993-ban tartóztatták le és azóta életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Fia több mint nyolc évet töltött rács mögött maffiabűncselemények miatt, négy éve Padovában él feltételes szabadlábon.

A televíziós interjúban Giuseppe Salvatore Riina arról is beszélt, hogy hogyan nézte apjával együtt a tévében 1992-ben a Giovanni Falcone szicíliai ügyész meggyilkolásáról szóló beszámolókat. Elmondta, hogy nagyon szereti apját és családját, és azt mondta, hogy a maffia és az állam közötti harc minden áldozatát egyformán tiszteli. Kijelentette, hogy "nem az ő tisztsége ítélkezni".

Maria Falcone - a meggyilkolt ügyész testvére - hihetetlennek nevezte, hogy a közszolgálati televízióban Riina fia egy műsorban fő vendége legyen. A szintén szicíliai Pietro Grasso, a szenátus elnöke, volt ügyész azt mondta, hogy "a köztévé a maffia áldozatainak vérével szennyezte be a kezét". A RAI újságíró szakszervezetei is elítélték Riina szerepeltetését. Rosy Bindi, az olasz parlamentmaffiaellenes bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a műsor a maffiaellenes harcot tagadta meg. A bizottság maga elé idézte Monica Maggionit, a RAI elnökét és Antonio Campo dall'Orto vezérigazgatót is.

A maffiavezér könyvét az Anordest olasz kiadó adta ki. A szicíliai Cataniában csütörtökön több könyvesbolt is táblát akasztott ki kirakatába, arról értesítve a vásárlókat, hogy ők nem árusítják Giuseppe Salvatore Riina könyvét. A Feltrinelli kiadó nemet mondott arra, hogy bármelyik könyvesboltjában bemutassák Riina könyvét. Giuseppe Salvatore Riina korábban külföldi utazási irodákkal is együttműködött sajátos idegenvezetőként: a szicíliai Palermóba érkező turistáknak ő beszélt a helyi maffia történetéről és bemutatta a hírhedt helyszíneket.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM