Letartóztattak egy holland újságírónőt, mert a Twitteren sértegette Erdogant

2016.04.24. 15:53

Őrizetbe vette Ebru Umar holland újságírónőt szombat este a török rendőrség a törökországi Kusadasi üdülővárosban található lakásán. A hatóságok szerint Umar a Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt - írja az MTI a BBC Türkce-re hivatkozva.

Az ajtóm előtt a rendőrség, nem vicc.

– írta az újságíró a Twitteren. Később azt írta, hogy kórházba viszik orvosi kivizsgálásra, mielőtt ügyészek elé állítanák. A török származású holland publicista nemrégiben a török államfőt súlyosan becsmérlő cikket is írt.

A rotterdami török főkonzulátus a minap körüzenetében arra kérte Hollandiában élő állampolgárait, hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon. A külképviselet később félreértésnek minősítette az esetet. Umar azt eset kapcsán azt írta, akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik, és hogy Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától mostanáig a leginkább megalomán diktátor.

A holland külügyminisztérium, valamint Hollandia ankarai nagykövetsége jelezte, hogy fokozott figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit, és folyamatosan kapcsolatban állnak az újságírónővel. Hollandia izmiri tiszteletbeli konzulátusa ügyvédet bocsátott a nő jogi védelmére. A holland politikai pártok és a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) elítélte az Umarral történteket. Az NVJ főtitkára, Thomas Bruning aggodalmat keltőnek nevezte a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást.

Umart várhatóan még vasárnap bíróság elé állítják.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló letartóztatások. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik. Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM