Negyedmillió euróba kerül egy menekült elutasítása?

2016.05.03. 16:08

Fejenként negyedmillió euróba – 75 millió forintba – kerülne az EU egy-egy tagországának, ha nem akar befogadni menekülteket a rá kiszabott kvóta szerint – írja a Financial Times brüsszeli forrásokra hivatkozva az Európai Bizottság szerdán ismertetetendő tervezetéről.

A Bizottság a menekültek kezeléséről szóló Dublini Szabályozáshoz kapcsolódó szabályokat alakítaná át, állítólag a fenti kitételt is belefoglalva.

Ha ez valóban így lesz, Magyarországnak 500 millió eurójába kerülne, hogy ne kelljen befogadnia a számára kijelölt kétezer fős kontingenst.

A hír azután szivárgott ki, hogy a kúria engedélyezte a kvótáról szóló népszavazás megtartását.

Az FT forrásai szerint az összeg még módosulhat, de mindenképp százezer eurós tételről lesz szó, tehát olyan tételről, amelyet az elutasító ország büntető intézkedésként él meg. A cél elsősorban Görögország tehermentesítése az ott feltorlódott menekültektől, akik a balkáni útvonal lezárultával ragadtak a görög-macedón határnál, vagy más görög menekülttáborokban.

A Dublini Szabályozás az átalakítás után is előírja, hogy a menedékkérelem elbírálásának kötelezettsége arra az országra hárul, amelyen keresztül a menedékkérő először az EU területére lép. Ez a déli-délkeleti EU-tagországokat érinti hátrányosan az északi, északnyugati államokkal szemben.

A javaslat szerint a Schengenen kívüli Nagy-Britannia és Írország számára nem kötelező a Dublini Szabályozásben maradni, de azt nem mondja ki, hogy feltétlenül le kell mondaniuk az íreknek és a briteknek a rendszerről, amely a szigetországok számára kedvező – hiszen a menedékkérők nem ott lépik át először az EU-t, így Dublinra hivatkozva könnyebben utasíthatják ki területükről a menedékkérőket. Nagy-Britannia 2003 óta ezt 12 ezer esetben tette meg.