Tíz percet kapott a sajtó az észak-koreai pártkongresszuson

2016.05.09. 19:37

Meglepetésre tíz percre beengedték a külföldi sajtót is az észak-koreai kommunista pártkongresszusra, bár kérdezni természetesen nem lehetett. A BBC-t pedig még ez előtt kitiltották az országból, mert túl sokat szaglászott.

Phenjanba egyébként több száz külföldi újságíró érkezett az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt kongresszusára, amelyet 36 év után először rendeztek meg idén. Nem teljesen egyértelmű, hogy mire számítottak a nem kifejezetten a szabad sajtó tiszteletéről ismert kommunista diktatúrában, az mindenesetre a beszámolók szerint meglepetésként érte őket, hogy néhány tucatot közülük be is engedték a kongresszusra.

Ahol szerint fantasztikus showt láthattak. Kim Dzsong Un diktátor egy katonazenekar kísérőzenéjére vonult be az ülésterembe, ahol több ezer pártküldött álló ovációval fogadta, s azt harsogta, "manszae, manszae", azaz hosszú életet kívánt a legfelsőbb vezetőnek - írta az MTI az AFP és az AP hírügynökségek beszámolói alapján.

Ezek után a mindössze reprezentatív pozíciónak számító házelnöki tisztséget betöltő Kim Jong Nam felolvasta vezető pártfunkcionáriusok neveinek hosszú lajstromát, amiből kiderült, hogy a fiatal vezető a kongresszuson új tisztséget kapott: a párt elnöke lett. A 2011 óta hatalmon lévő Kim eddig hivatalosan a párt első titkára volt.

Nemhogy kérdezni nem lehetett, de még a golyóstollakat is elvették azoktól a külföldi újságíróktól, akiket beengedtek. A tudósítókra vonatkozó szabályok között szerepelt, hogy nem készíthettek felvételeket a jelenlévő mintegy 3400 delegált jegyzeteiről sem.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM