Tudta, hogy már a medúzákat is hamisítják? Igen, azokat a kocsonyás lényeket, melyek a tengerben lebegnek. A medúza ugyanis Kína délkeleti részén keresett csemege, elsősorban salátákba szokták szeletelni a finom, ráadásul a bőrre és ízületekre áldásos hatással bíró kollagénben gazdag csalánozókat.
Ezért Hucsou és Hunan tartományokban már többször is lefüleltek olyan bűnbandákat, melyek a medúzák hamisítására specializálódtak, az MTI pedig szerdán írta, hogy 10 tonna műmedúzával kapcsoltak le egy bandát, mely Csöcsiang, illetve Csiangszu tartományokban tartott fent titkos üzemeket. A helyi hatóságok egy termelői piacon tartott élelmiszerbevizsgálás során fedezték fel, hogy
Ekkora mennyiség veszélyes lehet a csontokra, károsíthatja az idegeket, memóriavart idézhet elő. A piacon letartóztatott ember vezette nyomra a rendőröket, és a nyomozás során kiderült a műmedúza titkos receptje:
- alginsav (stabilizálószer)
- timsó
- kalcium-klorid (ezt használják a hamisított kaviárok előállításához is)
A medúzákat amúgy medúzafarmokon szokták nevelgetni, fél kilogramm medúza kitenyésztéséhez 40 napra van szükségük.