Több tüntetőt megöltek Irakban

2016.05.21. 20:40

Legalább négy kormányellenes tüntetőt megöltek és 90-et megsebesítettek a biztonsági erők Bagdadban, amikor brutális eszközökel, köztük éles lőszer használatával oszlattak fel egy demonstrációt - írta egészsésgügyi forrásaira hivatkozva a Reuters.

Ez a szám csak azokat tartalmazza, akiket agyonlőttek a rendőrök, azokét nem, akik például az ellenük bevetett könnygázba fulladtak bele, tehát a halottak és sebesültek valós száma még nagyobb lehet.

Az ENSZ és az tüntetés szervezői mélyen elítélték a brutális hatósági fellépést.

A tüntetők pénteken törtek be a kormányzati negyedbe, az úgynevezett zöld övezetbe, hogy a kormányzat bénultsága ellen tiltakozzanak, illetve szakáértői vezetés felállítását követeljék.

Ez három héten belül már a második ilyen eset volt, legutóbb a parlamentbe is betörtek a befolyásos síita hitszónok, Muktada asz- Szadr által feltüzelt emberek.

Szadr korábban arra szólította fel Haider el-Abádi elnököt, hogy kormánya egyes minisztereit cserélje le független szakértőkre. Ugyanakkor egyes erős parlamenti pártok hosszú ideje akadályozzák a kabinet átalakítását, nem hajlandók megszavazni a változtatásokat.

Irakban az utóbbi időben kiterjedt elégedetlenség övezi a korruptnak és gyengének tartott kormány és parlament munkáját. Tavaly nyáron milliók vonultak utcára kormányzati átalakítást követelve, de a kabinet azóta sem teljesítette reformígéreteit. 

Ezt az elégedetlenséget használta ki Szadr, aki az utóbbi időben mozgalmával rátelepedett a kormányellenes tüntetésekre. A hitszónok korábban azért vált hírhedtté, mert Irak amerikai megszállása alatt Amerika- és szunnitaellenes milíciát hozott létre. Később Iránba menekült, 2011-ben tért vissza haza, bár ekkor már a korábbinál kevésbé radikális hangnemet képviselt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport