A konzervatívok vezetnek a ciprusi választásokon

2016.05.22. 21:47

A kormányzó konzervatívok vezetnek a Ciprus görögök lakta részén a vasárnapi parlamenti választásokon: a szavazatok 75 százalékos feldolgozottságánál a Demokratikus Tömörülés (DISY) a szavazatok 31 százalékát szerezte meg, míg második helyen a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) áll 25,6 százalékos támogatottsággal, írta az MTI.

A legutóbbi, 2011. május 22-i választásokhoz képest mindkét párt kevesebb szavazatot gyűjtött: a konzervatívoknak három, a kommunistáknak hét százalékkal csökkent a támogatottsága. A részeredmények szerint harmadik helyen áll a jobbközép Demokrata Párt (DIKO) 14,7 százalékkal, őket követik a szocialisták 6,5 százalékos támogatottsággal.

Minden jel szerint további három kisebb, a politikai palettán középen elhelyezkedő tömörülésnek is sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges 3,6 százalékos parlamenti küszöböt, amelyet nemrég emeltek fel az eddigi két százalékról.

Elemzők szerint Ciprus történetében először egy képviselővel a szélsőjobboldali Nemzeti Népfront (ELAM) nevű pártnak is sikerül bejutnia a törvényhozásba. A tömörülés a görög Arany Hajnallal ápol szoros kapcsolatokat. A választásra jogosult 543 ezer választó 67 százaléka adta le a szavazatát. Cipruson az államfőt, aki egyben a kormányfő is, közvetlen és titkos szavazással választják meg öt évre.