A Himalája halálzónájában most egy 34 éves tanárnő halt meg

2016.05.30. 20:02
A 34 éves Maria Strydom nagyon szerette volna megmászni a Mount Everestet. Az ausztrál egyetemi tanárnő férjével, Robert Gropel hegymászóval indult el a csúcs meghódítására, de 8000 métert elhagyva, az ún. halálzónába érve rosszul lett. Férje azt hitte, egyszerű kimerültségről van szó, és arra kérte, engedje tovább a csúcs felé. Strydom azonban nem kimerült volt, hanem a magashegyi betegség gyűrte le, ami sokkal veszélyesebb dolog, és ha Gropel tudja, pontosan mi baja a nőnek, nem ment volna tovább a csúcsra.

Az egyik ausztrál tévének adott interjúban a férfi könnyek között mesélte el, hogy a besűrűsödő vér és kiszáradás miatt bekövetkező tünetegyüttest szimpla kifáradásnak, kimerültségnek tekintették – ez egyébként bárkivel előfordulhat, mert a magashegyi betegség első tünetei a levertség és az általános gyengeség. Elméletileg az AMS-ként is ismert betegség diagnosztizálható, ha a fejfájás mellett a következő tünetek bármelyike vagy akár több is tapasztalható egy 2500 m feletti friss emelkedést követően: 

  • étvágytalanság, hányinger, vagy hányás 
  • fáradtság, gyengeség
  • szédülés, kótyagosság 
  • nehéz alvás  (via)

A betegség agyi és tüdőödémát okoz, ami nagyon könnyen vezethet tragédiához.

Bizonyos embereknél a nagy magasságban uralkodó oxigénhiány a tüdő véredényei némelyikének összezsugorodását okozza, ezáltal a vér teljes mennyisége a hibátlan véredényeken keresztül kényszerül áramolni. A vér nyomása ezáltal drámaian megnő ezekben az edényekben, ami folyadék nagy nyomás miatti átszivárgását okozza a tüdőbe. Az erőkifejtés és a hideg szintén képes a vér nyomását megemelni és ezáltal hozzájárulhat a HAPE kialakulásához vagy rosszabbodásához.  

Ilyenkor a mászó nem tud racionálisan gondolkodni és döntéseket hozni, és ahelyett, hogy azonnal elindulna lefelé, inkább megpihen, hátha jobban lesz. Strydom és Gropel eldöntötte, hogy teljesítik a Hét Csúcs túrát, azaz megmásszák minden kontinens legmagasabb hegyét. Gropel a tévében azt mondta, mivel a csúcs csak 15 percnyi mászásra volt, úgy gondolták, kibírja a felesége, míg visszatér hozzá. A férfi azonban hiába sietett vissza, amikor megindultak lefelé, Strydom viselkedéséből egyértelmű volt, hogy valami nem stimmel, ráadásul ereszkedés közben palackjaikból kifogyott az oxigén is. 

Maria Strydom és Robert Gropel
Maria Strydom és Robert Gropel
Fotó: Facebook

A nő hamarosan hallucinálni kezdett, és alig állt a lábán. Kisvártatva beszéde összefüggéstelenné vált, amit orvosok szerint az ödémás agy okozta stroke válthatott ki. Gropel saját magán is észlelte a betegség tüneteit, nem tudott már tisztán gondolkodni, pedig volt nála dexamethazon, amit pont erre az esetre tartanak maguknál a hegymászók. Mire eszébe jutott a gyógyszer, és beadta a feleségének, már késő volt. A nő elájult, és egyre rosszabb állapotba került – ekkor már 20. órája volt plusz oxigén nélkül. Strydom az egyik táborban, a férje karjaiban halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport