Az Iszlám Államra hivatkozott a francia rendőr és felesége gyilkosa

2016.06.14. 05:51 Módosítva: 2016.06.14. 14:56
Egy francia rendőrt és a túszul ejtett feleségét gyilkolta meg egy 25 éves férfi hétfőről keddre virradóra. A támadó élőben jelentkezett be Facebook-oldalán, a pár gyerekét életben hagyta. Larossi Abballát, akit a rendőrök agyonlőttek, 2013-ben három év börtönre ítélték, mert kapcsolatban volt merényletekre készülő dzsihadista szervezettel. Három másik embert is őrizetbe vettek az ügyben.

Egy francia rendőrparancsnok, a felesége, valamint a támadó vesztette életét abban a túszdrámában, ami a Párizstól 55 kilométerre északnyugatra fekvő Magnanville-ben történt. A hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket.

A későbbi tárgyalásai során az Iszlám Államra hivatkozó támadó Allah akbar kiáltással saját otthona előtt késelt halálra egy rendőrparancsnokot, majd a férfi feleségével és hároméves kisfiával elbarikádozta magát. A támadás szélsőséges indítékát erősíti egy iszlamista honlapokat figyelő amerikai intézet is.

Egy forrás szerint az elkövető a támadás előtt közvetlenül egy 15 perces videót rakott ki, amiben vállalja a felelősséget a tettéért, és arra biztatja az Iszlám Állam híveit, hogy ők is kövessenek el hasonló merényleteket. A Le Figaro pedig azt írja, hogy a férfi fotókat is kirakott áldozatairól. Rendőrök, börtönőrök, újságírók, rapperek meggyilkolására szólított fel, és állítólag azt is kijelentette, hogy „az Eb temetővé változik".

A nyomozáshoz közel álló forrás azt is elmondta a CNN-nek, hogy a támadó élőben jelentkezett be a Facebook-falán a támadás helyszínéről. A CNN szerint arról is beszélt, hogy nem tudja, mit tegyen a gyerekkel. Nem sokkal később rohamozták meg a francia kommandósok a házat.

A rendőrség szerint a tárgyalások nem tartottak sokáig, mivel a férfi láthatóan nem hajlott a megegyezésre, konfrontatív volt. A hatóságok éjfél körül rohamozták meg a házat, amit egy robbanás előzött meg. A rendőrök a férfit agyonlőtték, és rátaláltak a rendőrparancsnok feleségének holttestére. A nő torkát vágta el a támadó. A kisfiú sokkos állapotban, de sértetlen volt.

Ismerték a támadót

A támadó a 25 éves Larossi Abballa volt, akit 2013-ben három év börtönre ítéltek, mert kapcsolatban volt egy pakisztáni gyökerű, merényletekre készülő dzsihadista szervezettel. Abballa a közeli Mantes-la-Jolie-ben lakott, ott, ahol a rendőrkapitány felesége dolgozott, és ahol a rendőrkapitány is szolgált korábban. Mantes-la-Jolie és Magnanville két, lényegében összenőtt település. A Reuters szerint a férfit 2015 februárjában is kihallgatták már.  

A támadó lakásán tartott házkutatáson sem robbanóanyagot, sem lőfegyvert nem találtak.

Rendőrségi források a Le Figarónak azt is elmondták, hogy három embert őrizetbe vettek az ügyben, de róluk csak annyit tudni, hogy kapcsolatban álltak Abballával.

Az Eb-rendezés hiányosságai, főleg az angol-orosz meccs napján kitört zavargások miatt a támadások kereszttüzében álló Bernard Cazeneuve belügyminiszter azt nyilatkozta: csak 2016-ban száz olyan személyt vettek őrizetbe a titkosszolgálatok jelentése nyomán, akikről feltételezhető, hogy terrorakciót követhetnek el.

Franciaországban a tavalyi párizsi terrorakciók óta rendkívüli állapot van érvényben. A biztonsági intézkedéseket a most zajló futball-Eb alatt tovább erősítették. Orlandóban egy, a vélhetően szintén az Iszlám Állam nevében gyilkoló férfi ölt meg vasárnap 49 embert egy orlandói melegbárban.

Még nem lehet tudni, hogy a párizsi merénylet ebbe a sorba illeszkedik-e, de tény: az Iszlám Állam 2014-ben hirdette meg a „magányos farkas” stratégiát a nyugati társadalmak megfélemlítésére, mely most kezd beérni.

(Az MTI, a BBC, a francia Local és a Guardian nyomán.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport