Beperelte a Facebookot a párizsi terror egyik áldozatának családja

2016.06.16. 23:08

A Facebookot, a Google-t és a Twittert is beperelte annak a kaliforniai lánynak a családja, akit a párizsi merényletek során öltek meg novemberben, írja a Business Insider. A 23 éves Nohemi Gonzalez a California State University végzős hallgatója volt, ám a merényletsorozat ideje alatt épp Franciaországban tanult. Épp egy barátjával vacsorázott, amikor végeztek vele a terroristák.

A lány családja azzal vádolja a netes óriásokat, hogy felületet biztosítanak az Iszlám Államnak arra, hogy szélsőséges propagandaanyagait terjesztve új tagokat és támogatókat toborozzon magának. Gonzalezék szerint ez nagyban hozzájárult a tavaly novemberi párizsi tragédiához, amely során mintegy 130 ember vesztette életét, köztük lányuk, Nohemi is.

A Google szóvivői először nem kívánták kommentálni az ügyet, majd egy közleményben arról írtak, hogy miután felhasználóik jelentik a problémás tartalmakat, szinte azonnal törlik azokat, illetve a terrorszervezetekhez köthető profilokat is eltüntetik. A Facebook szintén emailben jelentette ki, hogy nem tűrik meg a terrorizmust népszerűsítő tartalmakat, és keményen fellépnek azokkal szemben, amint ilyesmiről értesülnek. A Twittert egyelőre nem sikerült megszólítani az ügyben.

A Gonzalez család szerint a Facebook, a Google és a Twitter nélkül az Iszlám Állam nem tudott volna a legrettegettebb terrorszervezetté nőni. Az óriásokat kedden perelték be, épp aznap, amikor egy Iszlám Államra hivatkozó 25 éves férfi egy francia rendőrt és annak feleségét gyilkolta meg a Párizstól 55 kilométerre fekvő Magnanville-ben. Az elkövető ezután élőben jelentkezett be a Facebookon, és arra biztatta az Iszlám Állam híveit, hogy ők is kövessenek el hasonló merényleteket, többek között rendőrök, újságírók és rapperek meggyilkolására szólított fel, és állítólag azt is kijelentette, hogy az Eb temetővé fog változni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM