Újabb terrortámadásra készültek Brüsszelben

2016-06-17T132044Z 1684302293 S1AETKKWAEAA RTRMADP 3 EUROPE-ATTA
2016.06.18. 09:46

Tizenkét embert vettek őrizetbe pénteken és szombaton Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő - jelentette be a szövetségi ügyészség, írta a belga Le Soir. Végül a tizenkettőből három ember ellen emeltek vádat, őket előzetes letartóztatásba is helyezték, kilencet viszont később elengedtek, jelentette szombat este a Reuters és az AFP hírügynökség. 

Mintegy negyven házkutatást hajtottak végre országszerte, és negyven embert kérdeztek ki. Az őrizetbe vételek során semmilyen incidens nem történt, sem fegyvert, sem robbanószert nem foglaltak le.

Focimeccs közben akartak támadni

Egyelőre nem közölt részleteket az ügyészség arról, hogy mikor és pontosan hol akarták végrehajtani a terrortámadásokat. A holland nyelvű belga köztévé, a VTM beszámolója szerint az őrizetbe vett emberek Brüsszelben akartak újabb terrortámadást végrehajtani, az egyik olyan helyszínen, ahol sokan nézik a belga válogatott mérkőzését kivetítőkön. A csapat szombat délután Írországgal játszott.

A VTM értesülését az ügyészség nem erősítette meg, csak annyit közölt, hogy a helyzet "azonnali beavatkozást" igényelt.

Nevük mellőzését kérő források arról számoltak be, hogy a belga hatóságok szerdán olyan információ birtokába jutottak, amely szerint a Közel-Keletről nemrég indultak útnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei, hogy merényleteket kövessenek el Belgiumban és Franciaországban.

Legutóbb márciusban nem sikerült megakadályozni a terrortámadást a belga fővárosban. Akkor a brüsszeli reptéren, illetve a metróban robbantottak a merénylők. 

Szombaton a francia kormányfő, Charles Michel a kormány biztonsági tanácsának ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért, de azt mondta, nem változtatnak a terrorkészültség szintjén, írja az MTI. A labdarúgó Eb-vel kapcsolatos rendezvények az eredeti terveknek megfelelően folytatódnak. "Továbbra is normálisan akarunk élni" - mondta Michel, aki szerint kézben tartják a helyzetet.

(Borítókép: Belga rendőrök a márciusi terrortámadás egyik helyszínén Brüsszelben, 2016. június 17-én. Fotó: REUTERS/Francois Lenoir)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport