Győztek a kilépéspártiak, otthagyják a britek az EU-t

Az EU-tagságról szavaztak a britek

Élő
GettyImages-542412096

A legfontosabbak

2016. június 23., 23:00
Ennyi volt, véget ért a szavazás
2016. június 23., 20:37
Ceruzák okoztak pánikot
2016. június 23., 19:32
Több helyen rekord is dőlhet?
2016. június 23., 18:43
Néhány dolgot tegyünk helyre
2016. június 23., 17:46
Megjött a délutáni eső is
2016. június 23., 12:45
A tőzsdéken nincs pánik
2016. június 23., 10:20
A kinti magyarok szavazhatnak?
2016. június 23., 09:40
Özönvízben szavaznak
2016. június 23., 09:11
De mi ez az egész Brexit-balhé?
Index
EUrologus
2016.06.23. 17:30

  • Magyar idő szerint éjjel 11-kor véget ért a mindent eldöntő népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról, a Brexitről.
  • Egy napközben készített felmérés urnazárás után még azt jósolta, hogy győznek az EU-pártiak, és Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP vezetője is így gondolta.
  • Azonban már több korai eredményből is az látszott, hogy a kilépéspártiak az előrejelzéseknél erősebbek lehetnek.
  • Reggel bizonyossá vált a kilépéspártiak győzelme.
  • A kérdés a végletekig megosztotta a kormányzó konzervatívokat, a maradást támogató David Cameron miniszterelnök és a Boris Johnson volt londoni polgármester fémjelezte kilépéspártiak is mindent bedobtak a kampányban.
  • A Brexit győzelme után még nem tudni, mi lesz Cameron sorsa, 80 kilépéspárti párttársa nyílt levélben arról próbálta meggyőzni, hogy maradjon miniszterelnök.
  • A kormányfő nyilatkozata egyelőre késik.
  • Esett a font, az euró, válságtanácskozások Franciaországtól Dél-Koreáig.
  • Mi ez az egész Brexit?
  • Hogyan jutott el a népszavazásig Nagy-Britannia?
  • Mi lesz az EU állampolgáraként kint dolgozó magyarokkal?
  • Ha kint él Londonban, vagy valamelyik másik brit városban dolgozik, írja meg véleményét a tema@mail.index.hu címre!

 

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Égszakadás fogadta a brexites népszavazást

    Csütörtökön London és Délkelet-Anglia területén a szavazóknak komoly esővel kellett megküzdeniük, kisebb tavakká duzzadt pocsolyákon átgázolniuk, hogy eljuthassanak a szavazóhelyiségekig – írta a Guardian. A tűzoltók hajnalban, alig másfél óra alatt 300 riasztást kaptak villámcsapástól sújtott vagy vízzel elárasztott épületekhez – írta a Guradian. A reggel megnyílt szavazóurnákhoz sokan feltűrt nadrággal, mezítláb érkeztek az óriási tócsák miatt. Helyenként leállt a metró és a helyi érdekű vasutak működése is. Hogy a referendum szempontjából ez fog-e számítani bármit, az majd kiderül

  • De nem a végeredmény miatt, hanem mert szerinte ez a szavazás megmutatja, milyen gyorsan meggyőzhető egy fél ország arról, hogy szavazzon saját maga ellen.

  • Sokak szerint a végén Jo Cox meggyilkolása miatt növekedett meg a maradni akarók aránya a fiatalabb generációkban.

  • Azt már alaposan kielemeztük, milyen ingatagok – sőt, kockázatosak - is az Unióból való távozás melletti gazdasági és migrációs érvek. Viszont a politikai intuíció gyakran mélyebbre hatol, mint a grafikon, ezért érdemes megismerni, mi is az a megfontolás, ami miatt néhány konzervatív képviselő már közel egy évtizede munkálkodik a kilépésen. A Guardian roppant érdekes cikkében megszólaltatott politikusok szerint nem más, mint az a felismerés, hogy

    az Európai Unió nem elég modern; végzetesen le van maradva az informatikai forradalom által támasztott követelmények – az átláthatóság, elszámoltathatóság és decentralizáció – tekintetében saját tagállamaitól.

    A mérsékelt kilépés-párti politikusok nem tagadják, hogy a birodalma nélkül ténfergő Egyesült Királyság sokat köszönhet az EU-nak, de úgy gondolják, itt az ideje a rugalmas elszakadásnak, mert a közösség a pénzügyi-, majd a menekültválság során is megmutatta, hogy képtelen megoldást nyújtani saját problémáira. Ez a szkepszis azért eléggé megalapozott, még akkor is.

  • index
    Fotó: Kiss Borbála
  • Az EU betiltja a tejeskancsókat!

    És azt tudta, hogy Brüsszel miatt nem vehet majd tucatjával tojást vagy ihat napi négynél több kávét? Válogatás a brit lapok gyöngyszemeiből.

  • Nem akarnak részt venni a britek az európai ügyekben? Nem közösködnének a kontinenssel? Ehhez nem kell referendum, volt, aki népszavazás nélkül is megoldotta, hogy a britek tényleg szigetországban éljenek.

    Oké, eltartott egy darabig, mire végül a 100 éves háború utolsó szakaszára sikerült megfordítani a helyzetet, a lényeg, hogy ez az alig 19 éves Jeanne d'Arc vezetésével sikerült, az orléans-i szűz megvédte az utolsó független francia várost, és lehetővé tette VII. Károly megkoronázását. A vége az lett, hogy a Franciaország teljes északi és délnyugati részét uraló angolok – és a velük szövetséges, keleten erős burgundok – végül vereséget szenvedtek, és a máglyán elégetett Jeanne d'Arc halála után 20 évvel az angolok végleg elvesztették kontinentális területeiket. 

    Persze ez a poén valójában a briteket erősíti: épp azzal, hogy elvesztették a csatornán túli területeiket, hosszú távon megalapozták egy tengeri hatalom létrejöttét.

  • Balázs 3 éve él Angliában, azt írja, a saját szűk környezetében a maradásnak van nagy támogatottsága.

    "Mind a fejlesztők, mint a managerek között többségben vannak a külföldiek, mivel rátermettség alapján veszünk fel embereket, nem a származás szerint. Ha szempont a munkaerő minősége, akkor az is rá fog kényszerülni arra, hogy nemzetközi csapatot állítson össze, aki egyébként nem szeretne. 

    Más magyarokkal jellemzően a konyhán és a takarítószemélyzet soraiban szoktam találkozni, saját félelmeik miatt elmondható, hogy nem örülnének egy Brexitnek, viszont annak igen, ha a románokat hazaküldenék... 

    Benyomásom alapján a brit közvélemény preferenciája olcsó munkaerő tekintetben egyértelműen a volt birodalmi területek, jelesül India irányába mutat. Ha annyit tudsz, hogy olcsó vagy, akkor köszi szépen, de ezt meg tudjuk oldani a volt brit gyarmatokról is, nekünk ehhez nem kell EU, és főleg nem kell Kelet-Európa."

    U.i.: A munkahelyemen olyannyira téma a Brexit, hogy külön meetinget is tartottunk róla. Érthető, minket ez munkaerő, export, import, minden szempontból érintene közvetlenül.

  • index2
    Fotó: Kiss Borbála
  • Lázár János az 55. kormányinfón kijelentette, hogy a miniszterelnök célja a brit lapokban elhelyezett maradáspárti hirdetésekkel nem a brit közvélemény formálása volt. 

    Nade akkor mégis micsoda? - teszi fel a kérdést a naiv hallgatóság. A válasz valószínűleg az lehet, hogy az egész valójában befelé szólt, ha viszont így van, akkor a kormányzati agytröszt egészen innovatív módját fejlesztette ki a magyarokkal való kommunikációnak.

  • Avagy Manchesteri Városháza? Itt fogják ugyanis bejelenteni a végeredményt, mégpedig a nagyteremben, pénteken, írja a BBC.

  • Reggel szakadt az eső, és közlekedési káosz volt, ami nem kis munkát adott a tűzoltóknak, és akadályozta a munkába jutást is. 9, fél 10 óta azonban már nem esik, és egyelőre várhatóan nem is fog. Felhős, fülledt meleg van (meleg = 22 fok). Este 6 körülre viszont igértek még egy vihart, miközben szavazni majd 10-ig (magyar idő szerint 11) lehet.

  • A brit kilépés körül az egyik legfurcsább jogi fekete lyuk az lenne, hogy 2017 közepétől rájuk esik a miniszteri Tanács soros elnöki tiszte. Ekkor még javában tartana a kétéves időszak, ami alatt ki kellene kalapálniuk, milyen feltételekkel hagyhassa ott az Egyesült Királyság az EU-t. A Tanács az egyik a két uniós társdöntéshozóból, ráadásul a britekkel folytatott tárgyalásokban is szerepe lenne (ez kötné a megállapodást az EU nevében), ami elég hülyén jönne ki. „Furcsa lenne, ha a válás feltételeinek tárgyalásakor azé az országé lenne az elnökség, amely közvetlenül érintett” – vakargatta a fejét egy uniós diplomata.

    Brüsszelben ezért csendben azt tervezgetik, hogy Brexit esetén elveszik az elnökséget, bár csak az EU elődjében, 1965-ben volt példa valaki kimaradására. Állítólag a 2017 első felében soros Máltát informálisan megkérték, hogy egész évre készüljön, vagy a következő Észtország ugorhat be. Hivatalosan tagadják, hogy lenne ilyen elképzelés. (Politico)

  • Nigel Farage, az UKIP kilépéspárti vezére szívhezszóló videót tett közzé, a londoni maradáspárti polgármester, Sadiq Khan pedig személyesen beszélget az emberekkel az utcákon.

  • Egy visszatérő érv a brit euroszkeptikusok részéről, hogy az uniós tagság nemcsak rossz, hanem drága is az ország számára. Ez azonban nem igazán állja meg a helyét.

    A britek tavaly nettó 8,5 milliárd fontot fizettek be az uniós kasszába, ami a GDP-jük kevesebb mint fél százaléka, a brit központi költségvetésnek pedig 1,1 százaléka.

  • Mi szeretnénk eldönteni, kit engedünk Angliába, ahogy Orbán teszi

    A magyarok jól járnának, Dél-Európa baromi rosszul, többek között ezt mondta a kilépés mellett kampányoló Janice Atkinson EP-képviselő az Indexnek adott interjújában. Atkinson a brit függetlenségi pártból (UKIP) a francia nemzeti frontos Marine Le Pen frakciójába lépett át az EP-ben, magabiztosan beszélt a kilépés utáni helyzetről.

  • A kilépéspártiak Twitteren hisztériáznak, hogy vigyen mindenki magával tollat, mert a szavazóhelyiségekben csak ceruzák vannak, és félnek, hogy kiradírozzák a voksukat.

    Helyén kezelik a pánikot, valaki például alufóliát javasolt egy problémázó UKIP-es képviselőnek (azt nem írta oda, hogy hajtogasson belőle csákót, de erre remélhetőleg magától is rájön).

    Más arra figyelmeztetett, hogy a golyóstoll is csak egy uniós összeesküvés része, hiszen a feltalálója magyar volt, úgyhogy lúdtollat használjanak.

    A választási bizottság mindenkit megnyugtatott, hogy lehet szavazni saját tollal.

    Mondjuk az jó kérdés, hogy miért ceruzát használnak, de a Daily Mail szerint ez hagyomány. (Az is a tradíciók miatt van, hogy hétvége helyett mindig csütörtökön voksolnak, ezért nem lehetett legutóbb egy napon tartani az európai parlamenti választásokat sem az összes tagállamban).

    (via Politico)

  • A Politico összesítése szerint a svéd mellett a magyar kormánynak is egy szövetséges elveszítése vagy megtartása a tét a brit népszavazáson. Úgy gondolják, a Brexit felbátorítaná Orbán Viktort az EU kritizálásra, de a brit miniszterelnökkel egy olyan partnert veszítene, akivel gyakran együtt szavaztak, például Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kinevezése ellen (azt mondjuk már nem teszik hozzá, hogy David Cameron kihagyta magyar kollégáját a csapatépítő hajókázásból). „Magyarország számos közös álláspontot oszt az Egyesült Királysággal az európai integráció kérdésében, mint például a szuverenitás fontosságát és a nemzeti parlamentek felelősségi körét” – idézik Szijjártó Péter külügyminisztert.

  • Egy twitterező velős véleménye a mai dilemmáról  (Ha az eszed azt mondja, maradj, a szíved pedig, hogy menj, gondolj arra, hogy az egyiket a gondolkodásra találták ki, a másik pedig egy pumpa): 

  • Úgysem küldenek haza senkit, nem maradna, aki dolgozzon

    Összegyűjtöttük Nagy-Britanniában élő magyar olvasóink beszámolóit. A legtöbben nem esnek kétségbe a brit kilépés gondolatától. A gazdasági realitás más, mint a politikai: szükség van a kelet-európai munkavállalókra.

    Ha kint él Londonban, vagy valamelyik másik brit városban dolgozik, írja meg véleményét, vagy küldjön képet a népszavazás napjáról a tema@mail.index.hu címre!

  • Hát persze, hogy ma mutatják be a filmet a briteknél (is). Meglátjuk, az élet-e a menőbb rendező, vagy Roland Emmerich.

  • Érdekes belegondolni a mai helyzet fényében, hogy annak idején, az 1960-as években a brit konzervatívok kardoskodtak az európai integrációhoz való csatlakozás mellett, arra hivatkozva, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy ne közeledjenek gazdaságilag Európához. A Munkáspárt ezzel szemben elutasította a dolgot, mert „kapitalista klubnak” tartotta az európai integrációt.

    Mára a konzervatívok akarják elhagyni az uniót, amiért szerintük nem elég kapitalista, a Munkáspártiak pedig azért támogatják a bennmaradást, mert az uniós szabályok nélkül sokat romlana a munkajogi védelem az országban.

  • Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja szabadította rá még a kampány elején ezt az audiovizuális rettenetet a világra. Hiába van a humor kategóriában, a lelkes párttag teljesen komolyan ezzel akarja rávenni a briteket a kilépésre.

    Egyébként az Eb-hez is van némi köze: egy '90-es években készült dal alapján hozták össze, ami arról szól, hogy az angol válogatott évtizedek óta bénázik a nemzetközi bajnokságokon.

  • Az 1997 és 2007 közötti munkáspárti kormányfő a maradásra szavazott. Korábban közösen kampányolt a Brexit ellen John Major konzervatív ex-miniszterelnökkel, akit éppen ő váltott le.

    Tony Blair a megválasztása után nagy lendülettel próbálta közelebb hozni az Egyesült Királyságot az EU-hoz. Fontolgatta az euró bevezetését, de végül pénzügyminisztere és utódja, Gordon Brown véleménye miatt lemondott róla, a második Öböl-háborúban pedig vezető szerepet játszott a brit-francia tengellyel szembeni országok között, támogatva az Egyesült Államokat az Irak elleni hadműveletben.

  • Ez a twitter-hashtag fut most nagyon, és töltik is tartalommal szorgalmasan a britek.

    Mutatunk párat, aztán pedig ide kattinthat a teljes gyűjteményért.

  • Ezt a kérdést boncolgatta a hétvégén két angol újságíró az EUrologusnak. Egyikük szerint az EU-pártiaknak segíthet, hogy a brit szurkolói keménymag Franciaországban lesz, mert ők általában a kilépést támogatják. Igen ám, tette hozzá a másikuk, de most megy a Glastonbury-fesztivál, ami a fiatalokból szipkáz el, ők pedig inkább kedvelik az EU-t. Akárhogy is, mindkét esetben viszonylag kevés emberről van szó a több mint 46 millió választóhoz képest, de ha olyan szoros lesz az eredmény, mint a közvélemény-kutatók jósolják, akár ilyesmik is számíthatnak.

  • A Google kiadta régiókra lebontva, milyen, népszavazással kapcsolatos témákra kerestek rá június első hetében a britek:

    Minimális angoltudással végig lehet böngészni az országot Ivernesstől Portsmouthig, de annyit elárulok, hogy a legtöbben a bevándorlással kapcsolatos keresőszavakat pötyögték be, és még az egészségügy is megelőzte a kereskedelem kérdését.

    (via Guardian)

  • Délelőtt már volt egy szavazásunk arról, hogy magyarként ki milyen forgatókönyvnek örülne. De mit gondolna az egészről, ha tősgyökeres brit lenne?

    Hová húzná az ikszet?

  • olvasónk, Ildikó.

    Azt írta, rengeteg eső esett, villámlással, égzengéssel jött a vihar. "Több metró nem járt, kollégák közül is sokan inkább gyalogoltak, mert lezárások, késések voltak."  Ildikó egyébként elment szavazni, mert  április óta megvan a brit állampolgársága is.