Szegények tízezreit tüntették el a riói olimpia szervezői

2016.06.27. 22:53

A 2016-os olimpia bő egy hónap múlva kezdődik Rio de Janeiroban, a városban óriási előkészületek zajlanak, hogy az olimpiára és az érkező embertömeget jól tudják fogadni. Ennek keretében fejlődik az infrastruktúra, a közlekedés és szépül a város. A felkészülésnek azonban ezeken kívül van még egy fontos aspektusa, méghozzá a szegények eltüntetése a külföldi turisták szemei elől, írja a Vox.

A szegénység megtervezett elrejtése nem újdonság a brazil fővárosban, hiszen már korábban is otthont adott több nagy volumenű eseménynek és mindig hasonlóan jártak el. Ami ezt a rendkívül diszkriminatív tevékenységet lehetővé teszi, azt Orlando Santos várostervező "kivételes helyzetként" definiálja, amikor a város olyan döntéseket is jóváhagyhat, amelyek egyébként elképzelhetetlenek lennének. Rioban évek óta rendkívüli helyzet áll fenn a 2014-es focivébé és az idei olimpia miatt, ami rengeteg emberi és tulajdonjogi sérelemhez vezetett. 2009 óta 77 ezer embert telepítettek ki akár legálisan birtokolt lakhelyükről is, gyakran akaratuk ellenére. 

Összességében véve az olimpiára költött dollármilliárdok láthatóan sok előnnyel jártak a város számára, de emellett ismét rengeteg olyan pénzt költöttek a szegények elrejtésére, amit azok segítésére is fel lehetett volna használni.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM